Pszczelarzom pomoże kapryśny kwiecień

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (bea) | redakcja@agropolska.pl
18-04-2015,9:50 Aktualizacja: 18-04-2015,9:56
A A A

Pogodowe zmiany w kwietniu mopomóc pszczelarzom, bo wraz z nieco spóźnioną, ale obfitszą wegetacją pojawi się więcej pszczół w lepszej kondycji; owady powinny wyprodukować więcej miodu – uważa prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon.

„Warunki pogodowe w tym roku nie sprzyjają zbiorom miodów wiosennych. Bywają dni, że jest ciepło i słonecznie, ale często też temperatura powietrza spada poniżej 10 stopni Celsjusza, co uniemożliwia pszczołom opuszczanie uli oraz zbieranie nektaru” – powiedział Dylon.

Pszczoły zebrały w tym roku już nektar z niektórych kwiatów, m.in. wierzby iwy. „Obecnie rozpoczyna się kwitnienie mniszka lekarskiego i pospolitego, śliwy, tarniny, a niebawem zacznie kwitnąć jabłoń i wiśnia” - dodał prezes rzeszowskich pszczelarzy.

Dotychczasowe zbiory miodów wiosennych, w jego ocenie „były krótkie i przeznaczone jedynie na rozwój pszczół. Kapryśna pogoda pozwoliła np. jedynie na dwudniowy zbiór pożytków z iwy" – przypomniał Dylon.

Podkreślił jednak, że „zmienna pogoda w kwietniu, która utrudnia normalny rozwój rodzin pszczelich może jednak pomóc pszczelarzom. Wraz z nieco spóźnioną, ale obfitszą wegetacją pojawi się więcej pszczół w lepszej kondycji; w konsekwencji owady powinny wyprodukować więcej miodu” – wyjaśnił.

Dylon uważa, że jeśli nie nastąpi nagłe załamanie pogody, miody majowe pojawią się pod koniec przyszłego miesiąca.

W 2014 r. podkarpaccy pszczelarze zebrali średnio tylko 9,5 kg miodu z jednego ula. Były to najniższe zbiory od kilkunastu lat; praktycznie nie było miodu ze spadzi drzew iglastych. Pogoda nie sprzyjała rozwojowi mszyc, dzięki którym powstaje spadź.

Z Podkarpacia pochodzi ok. 40 proc. miodu spadziowego w Polsce. Jest on droższy od innych miodów; należy do produktów eksportowych. Pszczoły wytwarzają go ze spadzi drzew iglastych.

Spadź, zwana też rosą miodową, w postaci kropel występuje na igłach i gałęziach świerka, modrzewia i jodły. Składa się głównie z soków roślinnych. Miody spadziowe mają m.in. walory lecznicze.

Na Podkarpaciu ponad cztery tysiące pszczelarzy prowadzi 110 tys. rodzin takie rodziny.

 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu