Najlepsze mazowieckie sery z nagrodami

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
14-12-2017,16:25 Aktualizacja: 14-12-2017,16:50
A A A

Mazowsze to region, który słynie z bogatych tradycji kulinarnych. Jest wiele produktów opartych na tradycyjnych recepturach, jak i takich, które powstały w oparciu o nowe, wymyślone przepisy. Na uwagę zasługują doskonałe wyroby mleczarskie,  w tym sery.

Samorząd województwa mazowieckiego wspólnie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego już po raz drugi zorganizował Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych.

Wytwórcy najsmaczniejszych mazowieckich serów odebrali gratulacje i atrakcyjne nagrody.

żółty ser, mleko, zdrowie, dieta, dlaczego warto jeść żółty ser, zdrowie

Żółty ser to samo zdrowie. Zwłaszcza późną jesienią i zimą

Jesień w pełni, zima blisko. Jeżeli dokucza ci jesienna chandra, zmień dietę. Jak? Wprowadź do jadłospisu żółte sery. Dlaczego to właśnie ten produkt powinien zagościć na naszych stołach? Wzmacnia odporność i dodaje energii. Ser żółty...
- Ten konkurs pokazuje, że zainteresowanie serami zagrodowymi jest naprawdę duże. Z roku na roku jest coraz więcej uczestników. To nas bardzo cieszy, bo na Mazowszu naprawdę mamy się czym chwalić. Mazowieckie sery są nie tylko przepyszne, ale też wspaniale wyglądają - mówi wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.

Mazowsze ma bogate i wieloletnie tradycje serowe. Producenci mleka powszechnie wytwarzali ser twarogowy z naturalnie ukwaszonego mleka. Nieco inaczej wyglądała sytuacja nad Wisłą, w mikroregionie Urzecze i na odcinku Wisły od Płocka do Kozienic, gdzie produkcją serów (typ gouda czy edamski) zajmowali się m.in. osadnicy olenderscy.

Aby wykorzystać długoletnie tradycje i rozpropagować wśród współczesnych producentów mleka modę i wiedzę na temat serów zagrodowych, od 2014 r. urząd marszałkowski organizuje szkolenia skierowane właśnie do małych, jak i większych producentów mleka. Do tej pory odbyło się blisko 40 takich spotkań.

ser koryciński, sery, podlasie, korycin, stowarzyszenie Korycinianki, Beata Matyskiel

Sto pomysłów na wykorzystanie sera

Stowarzyszenie Korycinianki zbiera przepisy na dania z dodatkiem znanego nie tylko w Podlaskiem sera korycińskiego. Znajdą się one w powstającej książce kulinarnej poświęconej temu produktowi. - W książce ma się znaleźć sto pomysłów na...
Warsztaty cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Uczestnicy zdobywają na nich praktyczną wiedzę dotyczącą produkcji serów oraz tradycji serowych na Mazowszu.

Pomysł jest odpowiedzią na problemy producentów związane z sytuacją w branży (spadek cen mleka, wzrost koncentracji produkcji surowca i koncentracji przetwórstwa).

Szczególnie dla hodowców posiadających mniejsze stada produkcja serów może być ciekawą alternatywą. To także szansa na promocję lokalnej, zdrowej żywności - informuje Marta Milewska, rzeczniczka prasowa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego

Kolejnym etapem promocji serów jest właśnie Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych. W tegorocznej edycji w etapie okręgowym prowadzonym w 6 oddziałach MODR wzięło udział 77 uczestników.  Do finału zakwalifikowało się 35 z nich. Ich wyroby były oceniane w dwóch grupach: grupa A - produkty z mleka krowiego i grupa B - produkty z mleka innych zwierząt. W każdej z nich kapituła wyłoniła laureatów miejsc I-III oraz przyznała po dwa wyróżnienia.

Grupa A

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

I nagroda

Ser podpuszczkowy z mleka krowiego

Otoczak kurpiowski

Wioletta Ostrowska-Krup z Ostrołęki

II nagroda

Ser podpuszczkowy

z mleka krowiego

Młody ser podpuszczkowy

Elżbieta Miłodrowska ze Starej Białej (pow. płocki)               

                       

 

III nagroda

Ser podpuszczkowy z mleka krowiego

Ser wędzony
z orzechami

Julia Dawidek z miejscowości Grądy (pow. warszawski zachodni)                     

Wyróżnienie

Ser podpuszczkowy z czosnkiem niedźwiedzim

Joanna Dyga z Serocka (pow. legionowski)

Wyróżnienie

Ser podpuszczkowy z ziołami

Iwona Smoczyńska z Michałowa Grabiny (pow. legionowski)

 

Grupa B

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

I nagroda

Ser podpuszczkowy z mleka innych zwierząt

Kozi bundz z Lipy

Dariusz Purchała z Lipy (pow. kozienicki)

II nagroda

Ser podpuszczkowy z mleka innych zwierząt

„Aleksandrowski” ser podpuszczkowy z mleka koziego

Edyta Zawitkowska z Aleksandrowa (pow. piaseczyński)

III nagroda

Ser podpuszczkowy z mleka innych zwierząt

Ser kozi podpuszczkowy

Wiesław Kalicki z Żelkowa Kolonii (pow. siedlecki)

Wyróżnienie I

Ser kozi jaktorowski

Bogumiła Dolota z Jaktorowa (pow. grodziski)

 

 

Wyróżnienie

Ser z mleka koziego z dodatkami

Jadwiga Waszczuk z Kolonii (pow. łosicki)

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
ZOBACZ / 8 Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu