Na lokalnym przetwórstwie wszyscy mają skorzystać

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Marek Szczepanik PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
18-02-2019,14:50 Aktualizacja: 18-02-2019,15:22
A A A

Gmina Pokój buduje przetwórnię warzyw, owoców i runa leśnego. To pierwszy taki inkubator na Opolszczyźnie. Inwestycja otrzymała ponad 300 tys. zł dotacji z PROW.

Lokalny samorząd podpisał z władzami województwa umowę o dofinansowanie innowacyjnego projektu pod nazwą Stobrawskie Centrum Przetwórstwa Lokalnego w Fałkowicach. Całkowity koszt inwestycji wyniesie do pół miliona złotych, z czego 318 tys. stanowić będzie dotacja PROW.

przetwarzanie produktów rolnych, prow 2014-2020, arimr, wsparcie dla rolnictwa, inwestycje w rolnictwie

Rolnicy mogą dostać nawet 500 tysięcy na inwestycje

Do 1 marca w Oddziałach Regionalnych ARiMR można składać wnioski o "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój". Jest to pomoc finansowana z budżetu Programu Rozwoju...

Joanna Ptaszek, sekretarz gminy powiedziała, że w miejsce dawnej stołówki w budynku gminy, w którym funkcjonuje obecnie wiejska świetlica i strażacka remiza, powstanie nowoczesny punkt przetwórstwa spożywczego.

Inkubator będzie zajmował 10 pomieszczeń, w których znajdą się m.in. chłodnie, lodówki, kuchenka gazowa, sokowirówka, mikser, mieszarka, szatkownica, krajalnica, obieraczka, pasteryzator, prasa do wyciskania.

To wszystko będzie służyło do przetwarzania i przechowywania produktów spożywczych: warzyw, ziaren zbóż, owoców czy runa leśnego, czyli jagód, grzybów i ziół.

- Ogólnodostępny inkubator będzie otwarty dla drobnych przetwórców produktów rolnych, gospodarstw agroturystycznych, małych firm gastronomicznych i rolników, którzy nie dysponują własnymi magazynami, urządzeniami do przetwórstwa czy przestrzenią kuchenną - wyjaśnia sekretarz.

małe przetwórtstwo, pieniądze, PROW,

Ułatwienia w dotacjach na małe przetwórstwo

Od 31 stycznia br. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpocznie przyjmowanie wniosków na tzw. małe przetwórstwo. W tegorocznym naborze wprowadzono zwiększono kwotę dofinansowania oraz rozszerzono grono osób,...

Władze gminy przyznają, że pomysł podpatrzono podczas podróży w województwie małopolskim i postanowiono przenieść go na Opolszczyznę.

- Jesteśmy gminą wiejską, bez znaczącego przemysłu, ale o dużych walorach przyrodniczych i turystycznych. Jeszcze przed wojną Pokój miał status znanego uzdrowiska. Naszym walorem są bory i stawy rybne. W inkubatorze będzie można przygotować lokalne specjały według tradycyjnych receptur, ale myślimy o nim także jako o miejscu, które da możliwość przerobu potencjalnych nadwyżek owoców i warzyw na w pełni ekologiczne produkty w warunkach spełniających wszystkie rygory sanitarne. Później będzie można je wykorzystać chociażby w lokalnych gospodarstwach agroturystycznych czy gastronomii - uważa Ptaszek.

Po uruchomieniu Stobrawskie Centrum Przetwórstwa Lokalnego w Fałkowicach ma być obsługiwane przez jednego pracownika.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu