Kontrola na każdym etapie produkcji. Więcej żywności z certyfikatem jakości

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
14-01-2018,12:30 Aktualizacja: 14-01-2018,13:14
A A A

111 producentów rolnych i zakładów przetwórczych ma certyfikat Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, który jest gwarancją, że wyprodukowana żywność była kontrolowana na każdym etapie produkcji i jest najwyższej jakości.

System jakości QAFP, czyli wieloproduktowy System Gwarantowanej Jakości Żywności został wprowadzony w życie w 2009 r. z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI). Przygotowali go eksperci i naukowcy z wiodących ośrodków akademickich w Polsce. Obecnie w tym systemie produkowane i pakowane jest mięso wieprzowe, drobiowe, wędliny oraz konserwy.

Kiełbasa piaszczańska, chronione oznaczenie geograficzne,  unijny certyfikat jakości, wędliny, mięso

Kiełbasa piaszczańska chroniona unijnym certyfikatem

Komisja Europejska przyznała certyfikat produktu regionalnego kiełbasie piaszczańskiej, która jest produkowana w Krakowie i okolicach. Nazwa wędliny pochodzi od miejscowości, w której powstała - Piaski Wielkie. To dawna podkrakowska...

Znak QAFP (Quality Assurance for Food Products) ma 139 produktów (93 wędliny, osiem rodzajów konserw, pięć produktów wieprzowych oraz 22 produkty drobiowe). W ciągu ośmiu lat funkcjonowania systemu wydano 382 certyfikaty. - Obecnie posiada go m.in. 63 producentów trzody, w gospodarstwach, których jest 315 tys. świń, sześć ubojni trzody oraz 11 zakładów ubojowych drobiu i 17 zakładów przetwórczych - poinformowała Agnieszka Różańska, dyrektor UPEMI.

Ideą wprowadzenia systemu jakości było zwiększenie zaufania do produktów. Epidemie chorób odzwierzęcych czy przypadki fałszowania żywności powodują, że konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na jakość i bezpieczeństwo produktów. - Znak QAFP ma gwarantować, że kupiony produkt nie tylko ma sprawdzony skład najlepszej jakości, ale posiada również odpowiednie walory smakowe, wizualne oraz kulinarne - tłumaczyła dyrektor.

Certyfikat jest nadawany przez niezależne jednostki certyfikujące, które są nadzorowane przez Polskie Centrum Akredytacji. Jest on ważny jedynie przez rok. Jeżeli rolnik, ubojnia czy zakład mięsny chce dalej posługiwać się znakiem musi ponownie poddać się kontroli przez jednostkę certyfikującą.

wołowina, wieprzowina, drób, mięso

Mięso i wędliny z Polski powinny posiadać certykaty jakości

System jakości żywności może ochronić rodzimy rynek - informuje TVP 1. Z tego rozwiązania korzystają już powszechnie rolnicy w Europie Zachodniej. Takie systemy przeciwdziałają nadmiernemu importowi produktów mięsnych z innych krajów...

Różańska zaznaczyła, że systemowe podejście do jakości QAFP nie od razu spotkało się ze zrozumieniem i dopiero z czasem zaczęło do siebie przekonywać coraz szersze grono uczestników systemu. Wyższe wymogi oznaczały większe koszty, ale uzyskanie certyfikatu powinno przynosić większe przychody, gdyż produkt powinien być droższy.

Konsumenci jednak zanim będą gotowi do zapłacenia wyżej ceny, muszą znać zalety produktów QAFP. W rozpoznawaniu znaku trochę pomogły unijne pieniądze. W latach 2014-2016 prowadzona była specjalna kampania promocyjna. Z badań przeprowadzonych po jej zakończeniu wynika, że co dziesiąty Polak rozpoznaje znak QAFP.

Na jakość żywności coraz większą uwagę zwraca Unia Europejska. Odzwierciedla się to w nowej polityce promocji, która zachęca do prezentowania europejskich produktów wysokiej jakości na światowych rynkach. Dlatego - zdaniem ekspertki - Polska bez takich produktów będzie traciła konkurencyjność.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu