Eksport polskiej żywności bije rekordy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
10-01-2018,10:10 Aktualizacja: 10-01-2018,10:26
A A A

Produkty spożywcze o wartości nawet 27,5 mld euro wysłaliśmy za granicę w 2017 r. To rekord, a zapowiada się kolejny. Na liście eksportowanych przebojów tradycyjnie króluje mięso, ale i... papierosy.

Ze wstępnych danych Eurostatu wynika, że w pierwszych dziewięciu miesiącach 2017 r. Polska sprzedała za granicę żywność o wartości ok. 20 mld euro, czyli aż o 13 proc. więcej niż rok wcześniej - podaje "Rzeczpospolita". Daje to podstawy do optymizmu i podniesienia szacunków za cały rok.

żywność,  eksport żywności, mięso i wędliny, produkty zbożowe, produkty cukiernicze, Zenon Daniłowski, makarony polskie

Polscy producenci żywności umacniają pozycję na rynkach

18 procent polskich firm z sektora spożywczego planuje w ciągu trzech najbliższych lat dokonać fuzji lub przejęcia w celu dalszej ekspansji eksportowej - wynika z raportu KPMG. Dla części z nich taki ruch to element strategii umacniania pozycji na...

- W zależności od sprzedaży w czwartym kwartale wartość eksportu żywności może osiągnąć od 26,7 do 27,6 mld euro - powiedział dziennikowi Grzegorz Rykaczewski, analityk rynków rolnych banku BZ WBK. Dodał, że w bieżącym roku możemy zanotować kolejny rekord, nawet jeśli dynamika wzrostu zwolni.

Analityk wyliczył, że najważniejszymi produktami sprzedawanymi za granicę w ciągu trzech kwartałów w 2017 r. było mięso, produkty tytoniowe oraz przetwory mleczarskie. Zauważył, że "ich łączny udział w eksporcie żywności ogółem przekroczył w tym okresie 31 proc.".

"Rz" podaje, że nie wszystkie jednak branże zwiększyły ilość wysyłanych za granicę towarów, np. mleczna zawdzięcza skok wartości eksportu wysokim cenom produktów na świecie.
"Cichym" bohaterem mlecznego eksportu okazują się lody.

Według analityków BGŻ BNP Paribas, w pierwszych trzech kwartałach 2017 r. wysłaliśmy ich za granicę aż 23 proc. więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku, czyli blisko 51 tys. ton, a ich wartość wzrosła o 21 proc., do 104 mln euro.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu