Żywności nie może zabraknąć. Komisja przygotowuje "plan awaryjny"

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
28-04-2021,11:50 Aktualizacja: 28-04-2021,11:56
A A A

Komisja Europejska planuje wprowadzić mechanizm reagowania na kryzysy żywnościowe, tzw. plan awaryjny. Ma zapewnić mieszkańcom UE bezpieczeństwo dostaw żywności na wypadek kryzysu np. epidemii. Do 3 maja zainteresowani mogą wypełnić ankietę, która pomoże w opracowaniu takiego planu.

Plan awaryjny (Contingency plan) ma powstać w ramach strategii "Od pola do stołu" (Farm to Fork F2F), stanowiącej część Europejskiego Zielonego Ładu - informuje Izba Zbożowo-Paszowa powołując się na unijne dokumenty.

eksport żywności, produkty rolno-spożywcze, Grzegorz Puda, pandemia koronawirusa

Polski handel żywnością ma się dobrze mimo pandemii

Pandemia Covid-19 nie załamała eksportu produktów rolno-spożywczych. W 2020 roku wartość ich wywozu z Polski wzrosła o 7 proc. do 34 mld euro - mówił Grzegorz Puda, minister rolnictwa podczas debaty inaugurującej VII edycję...

Założeniem planu jest poprawa stanu gotowości na wszelkie rodzaje kryzysów, które mogłyby istotnie wpłynąć na bezpieczeństwo żywnościowe w UE oraz koordynacja działań w różnych obszarach mających wpływ na system żywnościowy takich jak rolnictwo, rybołówstwo, bezpieczeństwo żywnościowe, siła robocza, zdrowie, kwestie transportu itd.

Działania obejmują ustanowienie mechanizmu reagowania na kryzysy żywnościowe, który miałby być koordynowany przez Komisję z udziałem państw członkowskich, jak również stworzenie zestawu ogólnych wytycznych i zaleceń mających na celu poprawę koordynacji na szczeblu UE i państw członkowskich, uwzględniając wyniki pracy forum.

KE obecnie zbiera propozycje rozwiązań w tym zakresie poprzez opublikowaną na stronach KE ankietę, którą wszyscy zainteresowani - podmioty działające w systemie żywnościowym UE - mogą wypełnić i przesłać do 3 maja. Odpowiedzi posłużą do opracowania planu awaryjnego, który skutecznie zapewni bezpieczeństwo żywnościowe UE w sytuacjach kryzysowych.

ministerstwo rolnictwa, promocja produktów rolno-spożywczych, strategia Od pola do stołu

Promocja żywności ma być skuteczniejsza. Trwają konsultacje

Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne w ramach przeglądu unijnej polityki promocji produktów rolno-spożywczych. Potrwają do 23 czerwca - informuje ministerstwo rolnictwa. Celem konsultacji jest wysłuchanie opinii publicznej na...

Jak poinformowała Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, "plan awaryjny" został zaprezentowany na posiedzeniu unijnych organizacji rolniczych Copa.

Zdaniem polskich organizacji, jego ustanowienie jest bardzo ważne szczególnie dla polskich rolników, którzy są znaczącymi eksporterami żywności, a wszelkie problemy z jej sprzedażą odbijają się na krajowym rynku w postaci spadku cen skupu.

Według Komisji Europejskiej bezpieczeństwo żywnościowe UE musi być zapewnione w każdej sytuacji, a zwłaszcza w czasach kryzysu. Oznacza to, że dostawy żywności muszą być wystarczająco duże, zróżnicowane i bezpieczne, a dostarczana żywność ma być zdrowa i bogata w składniki odżywcze, przystępna cenowo i zrównoważona.

Chociaż dostawy żywności nigdy nie były zagrożone w czasie pandemii COVID-19, pojawiły się pewne niebezpieczeństwa np. zakłócenia międzynarodowych łańcuchów dostaw.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj