Nowe oznaczenie geograficzne z Polski - miód z Beskidu Wyspowego
Wytwarzany jest wyłącznie przez pszczoły linii "Dobra" i zawdzięcza swoją jakość nie tylko wyjątkowym właściwościom środowiska naturalnego, ale także specjalistycznej wiedzy miejscowych pszczelarzy.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie polskiego produktu regionalnego "Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego" do rejestru chronionych nazw w UE.
Chronione produkty są znacznie więcej warte od innych
"Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego" to miód ze spadzi jodłowej, pochodzącej z lasów górskich Beskidu Wyspowego na południu Polski.
Miód jest koloru ciemnozielonego lub brązowego, ma intensywny aromat i specyficzny zapach, przypominający żywicę.
Wytwarzany jest wyłącznie przez pszczoły linii "Dobra" i zawdzięcza swoją jakość nie tylko wyjątkowym właściwościom środowiska naturalnego, ale także specjalistycznej wiedzy miejscowych pszczelarzy.
Ta nowa chroniona nazwa pochodzenia dołącza do już ponad 1480 chronionych produktów rolnych, których lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Ukradł rolnikowi z przyczepy nasiona kukurydzy za 24 tys. zł. Łup i spożyte trunki mocno mu ciążyły
-
Ardanowski: pod szyldem zmian klimatycznych UE zniszczy rolnictwo rodzinne i europejskie
-
Wciąż bez wyroku w procesie wójta i innych oskarżonych o wyłudzenie milionów z ARiMR
-
Mężczyzna zgnieciony wywróconym ciągnikiem. Lekarz stwierdził zgon na miejscu
-
Pijany traktorzysta doprowadził do "czołówki" z bmw. Dwie osoby z poważnymi obrażeniami
-
ARiMR: 2 maja placówki Agencji oraz infolinia będą nieczynne
-
Koszmarny wypadek na "krajówce". Kierowca ciągnika rolniczego zginął w wyniku zderzenia z ciężarówką
-
Von der Leyen broniła w debacie wyborczej Europejskiego Zielonego Ładu
-
Rolnicy i pracownicy gospodarstw ze skrajnie złymi opiniami o sytuacji w branży
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?