Nowe oznaczenie geograficzne z Polski - miód z Beskidu Wyspowego
Wytwarzany jest wyłącznie przez pszczoły linii "Dobra" i zawdzięcza swoją jakość nie tylko wyjątkowym właściwościom środowiska naturalnego, ale także specjalistycznej wiedzy miejscowych pszczelarzy.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie polskiego produktu regionalnego "Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego" do rejestru chronionych nazw w UE.
Chronione produkty są znacznie więcej warte od innych
"Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego" to miód ze spadzi jodłowej, pochodzącej z lasów górskich Beskidu Wyspowego na południu Polski.
Miód jest koloru ciemnozielonego lub brązowego, ma intensywny aromat i specyficzny zapach, przypominający żywicę.
Wytwarzany jest wyłącznie przez pszczoły linii "Dobra" i zawdzięcza swoją jakość nie tylko wyjątkowym właściwościom środowiska naturalnego, ale także specjalistycznej wiedzy miejscowych pszczelarzy.
Ta nowa chroniona nazwa pochodzenia dołącza do już ponad 1480 chronionych produktów rolnych, których lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
IJHARS po kontroli mięs i serów: 40 proc. sklepów sprzedaje towar z nieprawidłowościami
-
Rynek zbóż. Dane o zbiorach są jasne – ziarna jest więcej
-
Setki spalonych balotów, straty sięgają 100 tys. zł
-
DIR: nawet o 50 gr mniej za litr mleka. Gospodarstwa tracą płynność finansową
-
Melioracja zinwentaryzowana. Wody Polskie zakończyły projekt
-
Stodoła miejscem kaźni. Dwaj bracia tymczasowo aresztowani
-
Kto będzie doradzał Prezydentowi Nawrockiemu w sprawach rolnictwa?
-
WIR: potrzebna pomoc dla hodowców drobiu w związku z kosztami bioasekuracji
-
Ładowarka z uszkodzoną oponą. Policjant wezwał kolegów po fachu
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku