Szparagów na pewno nie zabraknie. Szykują się obfite zbiory

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
05-05-2015,15:20 Aktualizacja: 05-05-2015,15:36
A A A

Tegoroczne zbiory powinny być obfite, zaś jakość szparagów bardzo wysoka - zapowiadają producenci tego warzywa. Choć w Polsce najchętniej je się szparagi bielone, rośnie zainteresowanie szparagami zielonymi.

Jak powiedział PAP Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga sezon zaczął się w tym roku z niewielkim opóźnieniem, ale zbiory zapowiadają się bardzo dobrze.

- Jakość szparagów w tym roku jest rewelacyjna: są mniej łykowate, bardziej słodkie. Wiąże się to z tym, że zima była łagodna, bez śniegu, ale i bez mrozu, szparagom nie przemarzły karpy. Szykuje się bardzo smaczny sezon i wysokie plony - zapewniał.
 
Dodał, że choć w Polsce tradycyjnie spożywa się szparagi bielone, stopniowo rośnie zainteresowanie także szparagami zielonymi, które preferują przede wszystkim osoby młode, nowi konsumenci. - Nie zmienia to faktu, że szparag bielony stanowi ok. 90 proc. rodzimego rynku - dodał Jakobsze.

Prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga dodał, że ceny warzyw, do tej pory dość wysokie, sięgające 12-16 zł za kg, od przyszłego tygodnia powinny stopniowo spadać.

Prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu powiedział PAP, że choć szparagi są w Polsce coraz popularniejsze, wciąż są mało znane we wschodniej części kraju. Na zachodzie Polski producenci nie mają bowiem problemów ze zbytem.

- W tych rejonach, gdzie są one popularne szparagów brakuje, trzeba je importować z Niemiec. Producenci mający plantacje wokół Poznania nawet nie wyjeżdżają z gospodarstwa i wszystko sprzedają na miejscu - powiedział.

Jak dodał, produkcja szparagów w Polsce szacowana jest na 5 tys. ton. Powierzchnia upraw wynosi ok. 1,5 tys. ha. Spada liczba szparagarni małych i średnich, rośnie za to liczba dużych plantacji, sięgających nawet 200 ha.

Największym producentem szparagów na świecie są Chiny. Powierzchnia ich uprawy szacowana jest tam na 80 tys. ha. a produkcja wynosi 300-350 tys. ton rocznie, głównie jest to szparag zielony.  

Szparagi są niskokaloryczne, mają działanie antyrakowe, właściwości detoksykacyjne, wspomagają aktywność systemu nerwowego. Są też traktowane jako afrodyzjak.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu