Truskawki gniją na polach. Pogoda skróciła sezon

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-07-2020,8:10 Aktualizacja: 06-07-2020,8:48
A A A

Sezon truskawkowy dobiega końca za sprawą ulewnych deszczy i wysokiej temperatury, które sprzyjają gniciu owoców już na polach. Choć zbiory zapowiadały się nieźle, to prawdopodobnie będą mniejsze niż przed rokiem.

W ubiegłym roku zbiór truskawek GUS ocenił na 175 tys. ton. Jak poinformowała Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, nadal trwa skup truskawek przez firmy przetwórcze, który przed rokiem został zakończony już pod koniec czerwca.

oznakowanie owoców i warzyw, uokik, tomasz chróstny, inspekcja handlowa

Wiemy, które sklepy najczęściej błędnie informują o kraju pochodzenia

Co dziesiąta partia warzyw i owoców w sklepach sprawdzonych przez Inspekcję Handlową miała błędną informację o kraju pochodzenia lub nie miała jej wcale - podał UOKiK. W związku ze skargami konsumentów i rolników IH...

Przetwórcy mają problem z zakupem dobrych jakościowych truskawek do mrożenia i możliwe, że kupią o 30 proc. mniej surowca. Za truskawki odszypułkowane nadające się do mrożenia firmy płacą z dostawą do zakładu 3,7-4 zł za kg. W ubiegłym roku pod koniec skupu cena była na poziomie 3,9-4,2 zł za kg.

Natomiast podobne jak w ubiegłym roku są ceny skupu truskawek do tłoczenia. Przetwórcy płacą 2,6 zł/kg, w ub.r. 2,7 zł/kg.

Słabą jakość truskawek odczuwają też zwykli konsumenci. Owoce nawet, gdy podczas zakupu wyglądają nieźle, to już po paru godzinach widać oznaki pleśni. Dzieje się tak na skutek występowania choroby grzybowej, tzw. szarej pleśni, której sprzyja duża wilgotność gleby i powietrza.

- Rolnicy przyzwyczaili się do suszy, dlatego raczej nie przeprowadzali zabiegów ochronnych na szarą pleśń - wyjaśniła Nosecka, tym bardziej, że jeszcze w maju mówiono o kolejnej wielkiej suszy w rolnictwie.

IJHAR-S, inspekcja handlowa, jakość artykułów rolno-spożywczych

Inspekcja zapowiada walkę z fałszowaniem żywności

1 lipca wchodzi w życie ustawa z 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw. Kontrole w tym zakresie będzie prowadzić jedna inspekcja. Chodzi o Inspekcję Jakości...

Zdaniem Janusza Andziaka, prezesa Stowarzyszenia Plantatorów Truskawek, ten rok był wyjątkowo nieudany dla producentów.

Początek sezonu z upraw w tunelach czy pod włókninami był dobry i zapowiadało się nieźle, ale zbiór z pola był "katastrofalny".

- Myślę, że tam straty są ogromne, część osób nawet nie pokryła sobie kosztów założenia plantacji - powiedział.

Według prezesa, ceny skupu były niskie i w trakcie zbiorów spadały do 3 zł/kg za owoce odszypułkowane i do 1,5 zł/kg z szypułką.

- Ceny były niskie, ale też trzeba wziąć pod uwagę, że nie było jakości. Zła jakość spowodowała załamanie się eksportu, sprzedaży do marketów czy sklepów. Konsumenci nie chcieli kupować truskawek wodnistych czy niesmacznych. Pogoda nam załatwiła truskawki - podsumował Andziak.

Koniec sezonu na truskawki potwierdza Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego w Broniszach. - Truskawek na rynku jest znacznie mniej, a co się z tym wiąże rośnie ich cena - tłumaczył. Poinformował, że dobra jakościowo truskawka kosztuje już w Broniszach 7-10 zł/kg.
 

  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement