Świdośliwa jest bardzo smaczna, ale mało znana w naszym kraju

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Tomasz Kodłubański | redakcja@agropolska.pl
12-06-2017,10:20 Aktualizacja: 12-06-2017,10:24
A A A

Świdośliwa to długowieczny krzew lub niewielkie drzewo, dla którego naturalnym środowiskiem jest klimat chłodny i umiarkowany. Rośliny występują dziko w Ameryce Północnej i na północy Europy.

Cenione są za wartościowe owoce w kształcie jagód, zwykle w kolorze granatowo-czarnym, które są bogatym źródłem cukrów, witamin (A, B, C) oraz antocyjanów.

Owoce można pozyskiwać z krzewów dziko rosnących oraz uprawianych.

Eberhard Makosz, Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowatych, sadownictwo, straty w sadach, czereśnie, śliwy, drzewa pestkowe

Straty w sadach są ogromne. Owoców będzie bardzo mało

Wiosenne przymrozki uszkodziły drzewa owocowe. Będzie znacznie mniej krajowych moreli, brzoskwiń, czereśni, wiśni i śliwek, owoce będą droższe - ocenia Eberhard Makosz, prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowatych. Swoją prognozę ekspert...
Rozległe plantacje świdośliwy prowadzone są w Stanach Zjednoczonych oraz w Kanadzie. Ostatnio wzrasta zainteresowanie tym krzewem także w Polsce i coraz łatwiej kupić sadzonki w szkółkach sadowniczych.

Świdośliwa, oprócz smacznych i wartościowych owoców, ma jeszcze jedną zaletę. Wiosną, w pierwszej połowie maja pokrywa się burzą białych kwiatów, dlatego bywa wykorzystywana również jako roślina ozdobna, również do tworzenia żywopłotów.

- Świdośliwa bardzo wcześnie owocuje, nawet wcześniej niż jagoda leśna. Dla hodowców nastawiających się na sprzedaż to najlepiej idą owoce świdośliwy na wolnym rynku i na targowiskach - tłumaczy uprawiający krzewy Leszek Pawłowski z woj. łódzkiego.

Owoce, których nie zagospodaruje człowiek, są chętnie zjadane przez ptaki. W uprawie bywa to również kłopotem, ponieważ plantacje trzeba chronić przed skrzydlatymi rabusiami.

borówka amerykańska, Michał Lachowicz, Appolonia

Polska to kraj... kwitnącej borówki. Na tym można zarobić

Rośnie podaż, rośnie popyt, a głośnego narzekania na ceny nie słychać. To sytuacja niezwykła wśród polskich producentów owoców.   - Mamy wysyp plantacji borówek amerykańskich, ale to owoce, które sprzedają...
- Świdośliwa jest gatunkiem stosunkowo odpornym i umiarkowanie wymagającym - dodaje Pawłowski. Znosi duże mrozy i nie ma w przypadku tej rośliny problemu z zimotrwałością.

Najlepiej rośnie na glebach piaszczysto-gliniastych, lekko kwaśnych lub obojętnych. Nie znosi terenów podmokłych oraz nadmiernie suchych. Dla dobrego i obfitego owocowania krzewów warto stosować nawozy organiczne w postaci obornika lub kompostu. W okresach suszy, szczególnie w czasie owocowania, krzewy wymagają nawadniania.

Świdośliwy dorastają do około 2-2,5m. Można je prowadzić w formie krzewu lub niskiego drzewka. Po posadzeniu konieczne jest cięcie kształtujące. Świdośliwa najlepiej owocuje na silnych pędach zeszłorocznych, dlatego w kolejnych latach jedynie usuwamy pędy stare i chore i ewentualnie prześwietlamy roślinę.

Jak uodpornić porzeczkę czarną na stres?

Producent nie ma wpływu na poziom cen oferowanych przez zakłady przetwórcze, ale sam może decydować o doborze odmian, sposobie nawożenia oraz ilości zabiegów na plantacji.   Od wielu lat Polska jest największym na świecie...
- Krzewy wchodzą w okres owocowania w 2-4 roku po posadzeniu - mówi plantator. Najobfitsze plony można zbierać zwykle od szóstego roku. Owoce dojrzewają w końcówce czerwca. Nadają się do bezpośredniego spożycia, a także do przetwórstwa, na dżemy, konfitury i soki.

Świdośliwy można rozmnażać z nasion, odrostów, sadzonek korzeniowych i zielnych. Stosunkowo najprostsze jest pozyskiwanie nowych roślin z nasion, ale wtedy nie ma gwarancji powtórzenia cech rośliny macierzystej co do plenności i jakości owoców.

- Gdy kupujemy sadzonki najlepiej to robić w sprawdzonych szkółkach i wtedy powinniśmy kupować  rośliny konkretnej odmiany. Ja uważam, że najlepiej owocują odmiany "Smoky" - o najlepszych cechach użytkowych oraz "Honeywood", "Martin", "Northline" i "Thiessen" - radzi Pawłowski.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu