Jagody kamczackiej w tym roku będzie mniej. Pogoda zrobiła swoje

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
05-07-2017,7:55 Aktualizacja: 05-07-2017,7:57
A A A

Wiosenne przymrozki sprawiły, że tegorocznych zbiorów jagody kamczackiej, która staje się coraz popularniejszą uprawą w naszym kraju, plantatorzy nie mogą zaliczyć do udanych. Owoców jest mniej i są gorszej jakości.

Rolnicy zwracają uwagę, że jagoda kamczacka w Polsce zyskuje na znaczeniu, ponieważ w smaku i z barwy przypomina czarne jagody, ale owoce są większe i w kształcie wydłużone.

Co ciekawe, niektóre odmiany są słodkie.

świdośliwa, sadownictwo, owoce, uprawa świdośliwa, sad, krzewy

Świdośliwa jest bardzo smaczna, ale mało znana w naszym kraju

Świdośliwa to długowieczny krzew lub niewielkie drzewo, dla którego naturalnym środowiskiem jest klimat chłodny i umiarkowany. Rośliny występują dziko w Ameryce Północnej i na północy Europy. Cenione są za wartościowe owoce w...
Jedna ze znaczących plantacji jagody kamczackiej w północno-wschodniej Polsce (blisko 30 ha) - znajduje się we wsi Szarek koło Ełku (woj. warmińsko-mazurskie).

Właściciel plantacji Michał Szadkowski w rozmowie z Polskim Radiem Białystok przyznał, że tegoroczne zbiory nie należą do udanych z powodu przymrozków.

W gospodarstwie z młodych krzewów zbiera się po ok. pół kilograma owoców. Sam zbiór jest ręczny, ale już są plany, aby zakupić nowoczesny kombajn.

Co jest największym problemem w uprawie jagody kamczackiej? Owoce są przysmakiem ptactwa i dlatego plantatorzy muszą wydawać sporo pieniędzy na ochronę upraw. Stosowane są siatki ochronne i latawce odstraszające ptaki.

Okazuje się, że owoce zbierane w naszym kraju w większości trafiają na eksport do Wielkiej Brytanii czy Japonii, gdzie są nie tylko zjadane ze smakiem, ale służą także jako ważny składnik leków czy kosmetyków.

źródło: Polskie Radio Białystok

Poleć
Udostępnij
Skomentuj