PSPO: rośnie produkcja oraz wykorzystanie pasz rzepakowych

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-03-2020,12:30 Aktualizacja: 04-03-2020,12:37
A A A

Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie wyprodukowały w ub.r. ponad 1,7 mln ton pasz rzepakowych, najwięcej śruty poekstrakcyjnej, której podaż wyniosła 1 mln 634 tys. ton wobec 1 mln 542 tys. ton w 2018 roku.

Członkowie PSPO dostarczyli ponadto na rynek 68 tys. ton makuchu. Łącznie produkcja pasz białkowych pochodzących z przerobu rzepaku wzrosła o 114 tys. ton, ale nie przełożyła się na większy eksport.

rzepak, uprawa, rzepaku,

Ciepła zima nie zaszkodziła rzepakowi

Ciepła zima zapewne nie zaszkodzi uprawom rzepaku, wykorzystywanego m.in. do produkcji oleju spożywczego - ocenili w rozmowie z PAP eksperci z Zachodniopomorskiego. Podkreślają, że olej rzepakowy jest coraz chętniej używany w gastronomii np. do...

W sumie w 2019 r. przerobiono 2,96 mln ton rzepaku. Głównymi odbiorcami zagranicznymi polskiej śruty od lat pozostają Niemcy, na kolejnych pozycjach znajdują się Dania, Czechy, Francja i Szwecja.

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów eksport śruty rzepakowej w pierwszych 11 miesiącach 2019 roku wyniósł 525 tys. ton, a zatem był mniejszy o 4 proc. od wolumenu eksportu w tym samym okresie w 2018 roku.

- Zwiększona podaż śruty została zatem efektywnie zagospodarowana przez krajowych producentów rolnych - zauważa Mariusz Szeliga, prezes Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

- Polski rzepak jest doskonałym surowcem zarówno do produkcji oleju, ale coraz większego znaczenia nabiera również białko, którego jest równie cennym źródłem. Od lat promujemy wykorzystanie śruty i makuchu rzepakowego w rodzimej produkcji zwierzęcej, z satysfakcją możemy więc wskazać, że zaczynamy dostrzegać efekty także i swojej pracy - podkreślił prezes PSPO.

rzepak, ciągnik, rozsiewacz, pole, niebo

Azot i siarka na rzepak

Wczesny termin stosowania azotu w uprawie rzepaku ozimego wiosną pozwala na lepsze jego wykorzystanie przez rośliny. Jest bowiem bardziej prawdopodobne, że wilgotność gleby jest obecnie większa niż później, gdy szybko wzrosną temperatury....

- Można śmiało powiedzieć, że szeroko pojęty rynek produktów przerobu rzepaku sprzyja jego uprawie w Polsce. Stabilne ramy dla sektora biopaliw na najbliższe lata powodują, że branża biodiesla będzie potrzebować znacznych ilości oleju rzepakowego, co naturalnie wpisuje się jednocześnie w lepsze zabezpieczanie potrzeb paszowych - zaznaczył z kolei Adam Stępień, dyrektor generalny PSPO.

Zauważył, że kolejny już rok z rzędu zwiększona została podaż rodzimej śruty rzepakowej, co sprawia, że jest to najważniejsze krajowe źródło białka paszowego. Jego zdaniem, wysoka jakość, stabilność dostaw i aspekt non-GMO są argumentami przemawiającymi za szerszym wykorzystaniem m śruty dla celów paszowych.

Śruta rzepakowa ma być jednym z alternatywnych komponentów paszowych, która w części wyeliminuje importowaną, genetycznie modyfikowaną śrutę sojową powszechnie stosowaną w karmieniu drobiu i trzody chlewnej.

PSPO zostało utworzone 8 marca 2007 roku w Poznaniu podczas zebrania założycieli. Są nimi przedstawiciele wszystkich wiodących zakładów zajmujących się produkcją oleju w Polsce. Przerabiają ok. 90 proc. uprawianego w naszym kraju rzepaku.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement