Źle na rynku wieprzowiny. Polska mocno odczuwa skutki embarga

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
24-10-2014,13:00 Aktualizacja: 21-11-2014,13:06
A A A

Od stycznia do lipca br. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,5 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. To 9,4 proc. mniej niż w tym samym czasie przed rokiem.

Według danych Komisji Europejskiej na które powołuje się Fammu/Fapa w strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (706 tys. ton) oraz mięso mrożone (687 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 11 i 7 proc. mniej niż przed rokiem.

Największy spadek wywozu (prawie o jedną trzecią do 53 tys. ton) dotyczył jednak świeżego mięsa.

Spadek eksportu wieprzowiny to przede wszystkim efekt zakazu importu z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia z uwagi na afrykański pomór świń. Zakupy znacznie obniżyły również Ukraina i Białoruś.

Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w pierwszym półroczu br. stały się kraje azjatyckie - Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd.

Najwięcej produktów wieprzowych na rynki trzecie sprzedały tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Większość krajów zanotowała spadki wywozu - największe Polska, Niemcy i Francja. Więcej towarów sprzedały z kolei Hiszpania, Holandia i Węgry.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA