Tuczniki w UE drożeją. A w Polsce?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
05-06-2025,9:45 Aktualizacja: 05-06-2025,9:41
A A A
Ceny skupu żywca wieprzowego w Unii Europejskiej w czwartym tygodniu maja wzrosły. Z kolei w Polsce odnotowały spadki. 
 
Od połowy kwietnia 2025 r., jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ceny zakupu trzody chlewnej w Polsce ulegają stosunkowo niewielkim zmianom i kształtują się na poziomie około 7 zł za kg. 
 
W dniach od 19 do 25 maja zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy średnio po 6,97 zł za kg.
 
Cena ta była o 2% niższa niż tydzień wcześniej, ale o 0,5% wyższa niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był jednocześnie o 8% tańszy niż przed rokiem. 
 
tuczniki, cena tuczników, tuczniki w Niemczech, VEZG, Aleksander Dargiewicz, żywiec wieprzowy, wieprzowina

Sytuacja dla polskich hodowców świń będzie się poprawiać?

Cena tuczników począwszy od 26 marca zaczęła rosnąć dochodząc miesiąc później do 2 euro za kg wbc, a 21 maja do 2,10 euro. Stabilizacja na rynku niemieckim na poziomie 2 euro trwała kilka tygodni. Wiele wskazywało na to, że kolejne...
W Unii Europejskiej za świnie rzeźne klasy E dostawcy otrzymywali średnio 209,32 euro (około 895 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
 
Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem, ale o 5% niższa niż przed rokiem. 
 
W Polsce żywiec wieprzowy tej klasy wyceniony był na 213,66 euro (około 914 zł) za 100 kg.  Cena ta była o 2% wyższa od średniej ceny uzyskiwanej przez dostawców w Unii Europejskiej.
 
Polscy producenci otrzymywali również o 5,61 euro za 100 kg więcej niż w Danii i o 33,67 euro za 100 kg niż w Niderlandach. Cena ta była jednak o 1,30 euro za 100 kg niższa niż w Niemczech oraz o 4,54 euro za 100 kg niż w Hiszpanii.
 
W Polsce pod koniec maja półtusze wieprzowe, tak jak przed miesiącem, zbywano średnio po 10,51 zł za kg. Cena tego asortymentu była o 1,5% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed rokiem.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2025

Hoduj z głową świnie:

-Warchlaki potrzebują dobrych warunków

-Mamki dla prosiąt. Kiedy, jak i dlaczego?

-Co drożdże wnoszą do dawki?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2025

Hoduj z głową bydło:

-Cielęta i jałówki od nowa

-Przewodnik po nowoczesnych dodatkach

-Co trzeba wiedzieć o gumach strzykowych?

PRENUMERATA