Sytuacja dla polskich hodowców świń będzie się poprawiać?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
31-05-2025,9:00 Aktualizacja: 31-05-2025,7:50
A A A

Cena tuczników począwszy od 26 marca zaczęła rosnąć dochodząc miesiąc później do 2 euro za kg wbc, a 21 maja do 2,10 euro.

Stabilizacja na rynku niemieckim na poziomie 2 euro trwała kilka tygodni. Wiele wskazywało na to, że kolejne podwyżki będą tylko kwestią czasu i tak się stało.

– Po pierwsze sezonowo w tym czasie zwykle występuje mniejsza podaż żywca z uwagi na wyższe temperatury, które powoli rosną. Po drugie produkcja wieprzowiny w UE spadła – mówi Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, dodając:

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Tuczniki wkrótce będą droższe? Wiele na to wskazuje

Ceny tuczników w Niemczech po ubiegłotygodniowej podwyżce utrzymały poziom 2,10 euro za kg wbc. Duża giełda VEZG wysłała jednak sygnały o możliwych podwyżkach w kolejnych tygodniach. Pierwszym był rozpatrywany przedział cenowy, czyli...

– Pogłowie świń nie wystarcza do tego, żeby dalej stabilizować cenę, która być może w najbliższych tygodniach będzie dalej rosnąć.

Polska skorzysta pośrednio?

W Polsce ceny tuczników są nieco wyższe niż w Niemczech, choć sami hodowcy, mimo poubojowych stawek sięgających 9 zł za klasę E, narzekają na brak opłacalności. Notowania żywca oscylują wokół 7 zł za kg.

Generalnie podaż jest mała na całym unijnym rynku i zakłady nie mają skąd importować mięsa i zwierząt. Jest nadzieja, że poprawi się handel na rynkach azjatyckich.

– Nas to oczywiście nie dotyczy ze względu na ASF, ale Hiszpania, Holandia, czy Dania będą mogły tam lokować więcej produktów wieprzowych wskutek wojny handlowej, którą wywołał Donald Trump – komentuje Aleksander Dargiewicz, dodając:

– Póki co dostawy z USA do Chin nie są takie pewne, więc jakaś nisza się tworzy i jest szansa, że te kraje, które mogą z UE sprzedawać tam wieprzowinę będą zwiększały wywóz i jednocześnie zwolnią, m.in. dla polskiego mięsa, wspólnotowy rynek.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2025

Hoduj z głową świnie:

-Warchlaki potrzebują dobrych warunków

-Mamki dla prosiąt. Kiedy, jak i dlaczego?

-Co drożdże wnoszą do dawki?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2025

Hoduj z głową bydło:

-Oblicza skrobi

-Sita kałowe, czyli cała prawda o żywieniu

-"Królewska Wołowina" z bydła szkockiego

PRENUMERATA