Spożycie wieprzowiny w Niemczech spada

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
13-01-2017,9:20 Aktualizacja: 13-01-2017,10:08
A A A
Konsumpcja mięsa wieprzowego w Niemczech spada, podczas gdy spożycie innych mięs rośnie. W 2016 r. Niemcy zjedli 35,8 kg wieprzowiny na osobę, to o 11 proc. mniej w stosunku do rekordowego 2011 r. – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
Niemcy są największym eksporterem oraz drugim co do wielkości importerem wieprzowiny. 
 
W ubiegłym roku jej spożycie wyniosło 35,8 kg na osobę i było aż o 11 proc. niższe w stosunku do rekordowego 2011 r. Wówczas Niemcy spożyli 40,1 kg wieprzowiny na osobę.
 
 
wzrost pogłowia świń, tuczniki, trzoda chlewna, Niemcy

Pogłowie świń w Niemczech wzrosło

W Niemczech od listopada 2014 roku liczba świń wciąż się zmniejszała. Według danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) w dniu 3 listopada 2016 r. niemieckie pogłowie świń wzrosło do 27,3 mln sztuk – informuje portal 3trzy3.pl Według...
Mięso wieprzowe na niemieckim rynku powoli jest zastępowane mięsem drobiowym i wołowym.
 
Wzrost zainteresowania tymi mięsami wynika z rosnącej liczby ludności muzułmańskiej w Niemczech, która z powodów religijnych nie je wieprzowiny oraz opinią o szkodliwości spożywania dużej ilości tego rodzaju mięsa.
 
Skutkiem tego może być zmniejszenie importu wieprzowiny do Niemiec oraz zwiększenie presji związanej z jej eksportem. 
 
Minister rolnictwa zapowiedział wprowadzenie w Niemczech od 2019 r. nowego systemu jakości produkowanego mięsa, który znaczenie wykracza poza obowiązujące przepisy prawne. Producenci wieprzowiny oczekują, że jako pierwsi odczują skutki reformy.
 
Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu