Produkcja tuczników. Najtaniej robią to Duńczycy i Hiszpanie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
09-01-2019,10:30 Aktualizacja: 09-01-2019,10:33
A A A

Hodowcy trzody chlewnej z Danii i Hiszpanii produkują najtaniej. Tak wynika z opublikowanego przez brytyjską organizację branżową AHDB, (Agriculture and Horticulture Development Board), która zrzesza producentów rolnych, raportu dotyczącego kosztów produkcji wieprzowiny w 2017 roku.

Wyprodukowanie 1 kilograma wieprzowiny w 2017 roku najtańsze było właśnie w Danii i Hiszpanii.

Koszt produkcji 1 kg wieprzowiny w Danii wyniósł średnio 1,36 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), a w Hiszpanii 1,37 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 5,7 zł.

litwa, handel wieprzowiną, import świń, Giedrius Surplys, Darius Remeika, Saulius Skvernelis

Będzie odwet Litwy? Trwa spór o wieprzowinę

Litwa nie wyklucza działań odwetowych w odpowiedzi na wprowadzony przez stronę polską zakaz importu wieprzowiny z Litwy - oświadczył premier Saulius Skvernelis. Zaznaczył jednak, że chce dojść do porozumienia na drodze dyplomatycznej. - Wszystkie...

Analitycy Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej podkreślają, że wyniki te są zaskakujące zwłaszcza w przypadku Hiszpanii. W tym kraju panują bowiem wysokie temperatury, które nie sprzyjają produkcji trzody chlewnej.

W jaki sposób zatem producenci trzody chlewnej w Hiszpanii jak i Danii osiągnęli takie rezultaty?

"Produkcja w tych krajach jest zintegrowana pionowo. Integratorzy negocjują korzystne warunki na wszystkie środki produkcji służące dla produkcji żywca. Wynegocjowane ceny są nieosiągalne dla rolników kupujących indywidualnie" czytamy w komunikacie KZP-PTCH.

tuczniki, cena tuczników, rynek wieprzowiny, trzoda chlewna

Hodowcy są rozczarowani. Dobrze, że 2018 rok już się zakończył

Rynek wieprzowiny w ubiegłym roku przyniósł hodowcom i producentom trzody chlewnej duże rozczarowanie. Cena tuczników pod koniec 2018 roku ustabilizowała się na niskim poziomie. W Niemczech, czyli w kraju który wyznacza trendy...

Koszt produkcji 1 kg wieprzowiny w całej Unii Europejskiej wyniósł 1,55 euro/kg tj. około 6,5 zł.

Hodowcy trzody chlewnej w Niemczech, co nieco zaskakujące, produkowali drożej. Wytworzenie 1 kg wieprzowiny kosztowało tam 1,56 euro tj. aż o 14 proc. więcej niż w Danii i Hiszpanii.

Analitycy KZP-PTCH podkreślają jednak, że w Niemczech nie ma integracji pionowej. Dlatego koszty produkcji są tak wysokie, a produkcja trzody chlewnej w tym kraju maleje, w przeciwieństwie do Danii i Hiszpanii, gdzie się rozwija.

Dla porównania koszt produkcji 1 kg wieprzowiny w USA w 2017 roku spadł poniżej 1 euro i wyniósł 0,98 euro tj. aż o 36 proc. mniej niż w UE.

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu