Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o wzroście cen zarówno żywca jak i mięsa wieprzowego. Mimo zanotowanych wzrostów cena tuczników była o 8% niższa niż przed rokiem.
Tuczniki w czwartym tygodniu lipca skupowano średnio po 6,51 zł za kg. Foto_Remigiusz Kryszewski
Ceny w skupie tuczników w czwartym tygodniu lipca wzrosły. Podobny trend dotyczył półtusz wieprzowych, które w ciągu tygodnia podrożały o 2%.
W dniach od 21 do 27 lipca zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną średnio po 6,51 zł za kg.
Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% niższa niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 8% tańszy niż przed rokiem.
W czwartym tygodniu lipca cena półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 9,44 zł za kg. Była ona o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 6% niższa niż przed miesiącem oraz o 9% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Z opublikowanej w lipcu przez Komisję Europejską krótkoterminowej prognozy wynika, że w 2025 r. w krajach Wspólnoty produkcja mięsa ogółem może być o 0,2% większa niż w roku poprzednim.
Wyniesie ona 42,6 mln ton, wobec 42,5 mln ton w 2024 r. W tym czasie produkcja wieprzowiny będzie prawdopodobnie o 0,4% mniejsza niż w ubiegłym roku i wyniesie 21,15 mln ton, ze względu na spadek liczby loch hodowlanych.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ