Covid-19 wpływa na spadek cen tuczników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
06-04-2021,10:00 Aktualizacja: 06-04-2021,9:50
A A A
Obostrzenia związane z Covid-19 wpłynęły na spadek popytu, a tym samym na obniżenie cen skupu żywca wieprzowego w wielu krajach Unii Europejskiej. Wyjątek stanowi Hiszpania, gdzie notowania tuczników regularnie rosną.
 
Cena tuczników na dużej niemieckiej giełdzie opublikowanej 31 marca kolejny tydzień z rzędu pozostała bez zmian. Za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc) tamtejsi rolnicy uzyskują średnio 1,50 euro, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 6,90 zł.
 
Z kolei w Hiszpanii ceny rosną z tygodnia na tydzień. W ostatnich 7 dniach, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, notowania tuczników na Półwyspie Iberyjskim wzrosły o 6 centów osiągając poziom 1,92 euro za kg (wbc). W przeliczeniu na polską walutę jest to około 8,83 zł. 
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy,cena we Francji

Ceny świń we Francji rosną, ale pasza też drożeje

Notowania tuczników we Francji pod koniec marca wzrosły do wartości 1,35 euro za kg tuszy, czyli około 6,21 zł. Jednak wzrost cen dotyczy również paszy, która obecnie kosztuje średnio 280 euro za tonę (około 1288 zł). ...
Tym samym różnica miedzy ceną uzyskiwaną w Niemczech i Hiszpanii wynosi 48 centów. 
 
Hiszpania korzysta z restrykcji wprowadzonych w wielu europejskich państwach, głównie w Niemczech, związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (ASF). 
 
Jako kraj wolny od wirusa ASF przejęła większość niemieckiego eksportu wieprzowiny do krajów trzecich, a zwłaszcza do Chin. 
 
Eksperci z POLPIG podkreślają, że rynki większości krajów unijnych są zrównoważone. Jednocześnie w Hiszpanii z powodu wysokiego popytu personel skupowy z trudem nadąża z pokrywaniem potrzeb zakładów przetwórczych. 
 
Niewielki wzrost cen żywca wieprzowego, o 1 cent, odnotowano także we Francji. Z kolei w Belgii notowania tuczników spadły w ciągu tygodnia o 1 cent. W Polsce również odnotowano spadki w okresie przedświątecznym. 
 
Główną tego przyczyną były obostrzenia związane z Covid-19, które znalazły odzwierciedlenie w mniejszych zamówieniach świątecznych składanych przez sieci handlowe.
 
Na krajowym rynku średnia cena tuczników w wadze żywej spadła nieco poniżej poziomu 5 zł za kg. Zakłady mięsne za klasę E płaciły średnio 6,60 zł za kg.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu