Trzoda chlewna
RSS-
05-07-2016,11:40
Ceny świń w Europie są wysokie dzięki konsumentom w Chinach
Producenci i hodowcy świń w Europie obecną dobrą sytuację na rynku wieprzowiny zawdzięczają konsumentom w Chinach – uważają analitycy Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. -
03-07-2016,14:40
Świnie komunikują się między sobą
Charakterystyczne dźwięki częściej wydają też zwierzęta (ale tylko samce), które żyją w urozmaiconych, komfortowych warunkach niż te, które przebywają na co dzień w słabo wyposażonych zagrodach. -
03-07-2016,7:55
Probiotyki wpływają na lepsze zdrowie świń
Probiotyki zasiedlają przewód pokarmowy świń konkurując o miejsce z bakteriami i innymi patogenami. Obniżają także pH dzięki czemu bakterie, które lubią środowisko zasadowe nie mogą się tam namnażać. -
02-07-2016,15:15
Mięso wieprzowe drożeje z każdym tygodniem
Półtusze wieprzowe a także wyroby jak szynka, schab i kiełbasy drożeją z każdym kolejnym tygodniem. Za tę sytuację odpowiada kilka czynników jak spadek krajowego pogłowia świń a także trwający w najlepsze sezon grillowy. -
01-07-2016,9:25
Brakuje tuczników do uboju, a ich cena rośnie
Liczba oferowanych tuczników do uboju pozostaje niewystarczająca na potrzeby zakładów przetwórczych dlatego ich cena rośnie. W dniu 29 czerwca cena została ustalona na poziomie 1,63 €/kg WBC, co oznacza wzrost ceny o 3 centy. -
30-06-2016,12:30
Brexit zwiększy konkurencyjność brytyjskiej wieprzowiny
Dewaluacja funta będzie sprzyjała podniesieniu konkurencyjności brytyjskiej wieprzowiny na rynkach eksportowych oraz sprawi, że importowana przez Brytyjczyków wieprzowina stanie się mniej konkurencyjna w stosunku do tej produkowanej lokalnie.