Według informacji Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa ceny skupu żywca wieprzowego utrzymały spadek. Podobny trend dotyczy cen mięsa wieprzowego.
Tuczniki w pierwszym tygodniu września potaniały o kolejne 2 gr za kg. Foto_Remigiusz Kryszewski
Krajowe ceny skupu żywca wieprzowego spadają od połowy sierpnia bieżącego roku. Trend ten utrzymał się w pierwszym tygodni września.
W dniach od 1 do 7 września zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne średnio po 6,56 zł za kg.
Cena ta była o 2 gr za kg niższa niż tydzień wcześniej oraz o 8 gr za kg niż przed miesiącem. Jednocześnie notowani tego żywca były o 5% niższe niż przed rokiem.
W pierwszym tygodniu września półtusze wieprzowe zbywano średnio po 9,66 zł za kg. Ich cena była o 0,5% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz zbliżona do uzyskanej przed miesiącem. Asortyment ten był jednocześnie o 4% tańszy niż w porównywalnym okresie 2024 r.
Polacy chcą polskiej wieprzowiny, ale nie chcą hodowli świń w polskich wsiach. Z badań CBOS wynika, że aż 79% Polaków stara się kupować żywność wyprodukowaną w Polsce. Konsumenci podkreślają, że kraj pochodzenia ma dla nich duże znaczenie....
W Polsce w czerwcu 2025 r., jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, krajowe pogłowie świń wyniosło 9 124 tys. szt. i było o 0,1%, tj. o 8,5 tys. szt. niższe niż w czerwcu 2024 r.
Spadek liczebności pogłowia nastąpił w grupie warchlaków i świń na chów, odpowiednio o 5,7% i 4,4% r/r. W tym czasie odnotowano wzrost pogłowia prosiąt o 0,7%, a tuczników o 4,1%.
W okresie styczeń–lipiec 2025 r. z Polski wyeksportowano 402 tys. ton mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych oraz żywca. Było to o 8% więcej niż przed rokiem, a wartość eksportu tego asortymentu przekroczyła 1,2 mld euro (około 5,2 mld zł).
Było to o 3% więcej w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Jednocześnie do Polski sprowadzono 578 tys. ton produktów wieprzowych, czyli o 5% więcej niż przed rokiem. Wartość tego asortymentu oszacowano na 1,6 mld euro (około 6,8 mld zł).
Wartość liczona w euro zaimportowanych produktów wieprzowych była o 6% mniejsza w porównaniu z poprzednim rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ