Na krajowym rynku utrzymuje się spadek cen żywca wieprzowego, który pod koniec października wyniósł średnio 5,55 zł za kg. Cena ta była o 8% niższa niż miesiąc wcześniej. Pomimo obniżek cen, spożycie wieprzowiny w Polsce wzrosło.
Tuczniki potaniały do wartości 5,55 zł za kg. Foto_Remigiusz Kryszewski
Ceny skupu żywca wieprzowego w czwartym tygodniu października odnotowały spadek. Jednocześnie tuczniki były o 16% tańsze niż przed rokiem.
Na krajowym rynku wieprzowiny utrzymuje się tendencja spadkowa cen żywca wieprzowego. Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 20-26 października trzodę chlewną skupowano średnio po 5,55 zł za kg, wobec 5,56 zł za kg w poprzednim tygodniu.
Choć tygodniowa zmiana jest symboliczna, to w ujęciu miesięcznym i rocznym spadki są wyraźne. Ceny żywca wieprzowego były o 8% niższe niż przed miesiącem oraz o 16% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Inwestor zadbał o komfort loch w sektorze porodowym, wprowadzając rozpinane jarzma, które zapewniają większą swobodę ruchu. Obok automatycznego żywienia na mokro i nowoczesnej wentylacji sufitowej, rozwiązanie to podnosi dobrostan zwierząt w...
Nie tylko skup, ale i ceny zbytu mięsa wieprzowego odnotowały obniżki. Zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe przeciętnie po 8,13 zł za kg, co oznacza spadek o blisko 1% w porównaniu z poprzednim tygodniem oraz o 8% w skali miesiąca. W porównaniu rok do roku półtusze potaniały aż o 19%.
Spożycie mięsa w Polsce rośnie
Pomimo spadków cen, dane Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wskazują na wzrost krajowego spożycia mięsa. W 2024 r. Polacy zjedli średnio 76,3 kg mięsa (łącznie z wszystkich gatunków zwierząt) na mieszkańca, co oznacza wzrost o 3,2 kg względem 2023 r.
W tym samym czasie spożycie mięsa wieprzowego wzrosło do 41,5 kg na osobę i było o 1 kg wyższe niż rok wcześniej.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ