Spadek cen żywca wieprzowego na rynku krajowym

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
05-11-2025,12:15 Aktualizacja: 05-11-2025,12:07
A A A
Ceny skupu żywca wieprzowego w czwartym tygodniu października odnotowały spadek. Jednocześnie tuczniki były o 16% tańsze niż przed rokiem. 
 
Na krajowym rynku wieprzowiny utrzymuje się tendencja spadkowa cen żywca wieprzowego. Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 20-26 października trzodę chlewną skupowano średnio po 5,55 zł za kg, wobec 5,56 zł za kg w poprzednim tygodniu.
 
Choć tygodniowa zmiana jest symboliczna, to w ujęciu miesięcznym i rocznym spadki są wyraźne. Ceny żywca wieprzowego były o 8% niższe niż przed miesiącem oraz o 16% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Weda, otwarcie chlewni, żywienie na mokro świń, płynne żywienie, bioasekuracja, cykl zamknięty,

Nowa chlewnia z żywieniem na mokro i otwieranymi jarzmami porodowymi

Inwestor zadbał o komfort loch w sektorze porodowym, wprowadzając rozpinane jarzma, które zapewniają większą swobodę ruchu. Obok automatycznego żywienia na mokro i nowoczesnej wentylacji sufitowej, rozwiązanie to podnosi dobrostan zwierząt w...

Ceny zbytu mięsa wieprzowego też spadają

Nie tylko skup, ale i ceny zbytu mięsa wieprzowego odnotowały obniżki. Zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe przeciętnie po 8,13 zł za kg, co oznacza spadek o blisko 1% w porównaniu z poprzednim tygodniem oraz o 8% w skali miesiąca. W porównaniu rok do roku półtusze potaniały aż o 19%.
 

Spożycie mięsa w Polsce rośnie

Pomimo spadków cen, dane Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wskazują na wzrost krajowego spożycia mięsa. W 2024 r. Polacy zjedli średnio 76,3 kg mięsa (łącznie z wszystkich gatunków zwierząt) na mieszkańca, co oznacza wzrost o 3,2 kg względem 2023 r. 
 
W tym samym czasie spożycie mięsa wieprzowego wzrosło do 41,5 kg na osobę i było o 1 kg wyższe niż rok wcześniej.
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2025

Hoduj z głową świnie:

-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń

-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej

-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2025

Hoduj z głową bydło:

-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2

-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka

-Znaczenie higieny udojowej w praktyce

PRENUMERATA