W skupie drobiu przeważały wzrosty cen żywca

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
05-11-2025,14:00 Aktualizacja: 05-11-2025,12:31
A A A
Ceny żywca drobiowego w Polsce w czwartym tygodniu października w większości monitorowanych gatunków odnotowały wzrost. Wyjątek stanowiły kurczęta brojlery. 
 
Notowania kurcząt brojlerów w dniach 20-26 października spadły o 1% do wartości 5,96 zł za kg, Cena ta była o 1% niższa niż miesiąc wcześniej.
 
Cena indyków w skupie ukształtowała się na poziomie 9,73 zł za kg, co oznacza wzrost o 2-3 grosze w porównaniu z poprzednim tygodniem i miesiącem. 
 
Kaczki brojlery podrożały w tym czasie o 1%, osiągając poziom 6,52 zł za kg, a ich cena była o 2% wyższa niż przed miesiącem. 
 
HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, bioasekuracja, H5N1

Grypa ptaków w Polsce. Liczba ognisk wzrosła do 100

Główny lekarz weterynarii poinformował o stwierdzeniu ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu nr 98, 99 i 100 w Polsce. Ognisko HPAI nr 98 zostało stwierdzone w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 72 000 kur rzeźnych...
W relacji rocznej wzrosty cen są stosunkowo wysokie. Indyki podrożały o 39%, kaczki brojlery o 15%, a kurczęta brojlery o 14%.
 

Ceny zbytu mięsa drobiowego spadły

Nieco inaczej kształtują się ceny zbytu mięsa drobiowego. Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych przeciętnie po 9,01 zł za kg, co oznacza spadek o 3% w porównaniu z poprzednim tygodniem i o 2% względem miesiąca wcześniej.
 
Z kolei tuszki indyków potaniały o 2%, do wartości 17,65 zł za kg, choć nadal były o 4% droższe niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z rokiem ubiegłym tuszki kurcząt były droższe o 6%, a tuszki indyków aż o 31%.
 

Spożycie mięsa drobiowego nieznacznie spadło

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), w 2024 r. bilansowe spożycie mięsa w Polsce wyniosło 76,3 kg na mieszkańca, czyli o 3,2 kg więcej niż rok wcześniej.
 
Spadek odnotowano jednak w przypadku drobiu, którego spożycie zmniejszyło się z 31,5 kg do 30 kg na osobę, co może wynikać z rosnącej popularności innych gatunków mięsa oraz zmian preferencji konsumenckich.
 

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków



 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2025

Hoduj z głową świnie:

-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń

-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej

-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2025

Hoduj z głową bydło:

-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2

-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka

-Znaczenie higieny udojowej w praktyce

PRENUMERATA