Widmo bankructw w branży drobiarskiej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
11-12-2020,14:25 Aktualizacja: 11-12-2020,14:32
A A A

Hodowcy drobiu apelują do rządu o pomoc. Z tak potężnym kryzysem branża podobno nie borykała się od wielu lat.

"Hodowcy alarmują, że bez pomocy rządu może dojść do fali bankructw. Andrzej Danielak, prezes Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu, zapowiada skierowanie pisma do premiera i do ministra rolnictwa" - alarmuje "Nasz Dziennik".

cena drobiu, żywiec drobiowy, mięso,indyki, brojlery, spadek cen,

Cena skupu większości gatunków drobiu spadła

Kurczęta brojlery w ostatnim tygodniu listopada potaniały o 0,5%. Te same trendy odnotowała cena indyków i kaczek brojlerów, a jej wzrost dotyczył gęsi tuczonych.   Cena kurcząt brojlerów w dniach 23-29 listopada wyniosła...

- Zaproponuję, aby w celu ratowania bardzo poważnej gałęzi gospodarki rolnej powołać ciało, np. pod nazwą "Branżowe Porozumienie Kryzysowe", które mogłoby zacząć rozmawiać o rozwiązaniach systemowych zabezpieczających ekonomicznie i społecznie drobiarstwo w przyszłości - mówi ekspert gazecie.

W artykule wskazano, że konieczność znalezienia skutecznych rozwiązań to szansa na uniknięcie dramatu.

- Zbankrutują najsłabsi, czyli rodzinne gospodarstwa, które są wpisane do Konstytucji jako cel ustroju rolnego w Polsce - alarmuje Danielak. Jak wyjaśnia, koszt produkcji kilograma żywego kurczaka wynosi nie mniej niż 3,50 zł, ale bez uwzględnienia wszystkich występujących składników kosztowych.

- Wiele ubojni proponuje cenę zakupu 2 zł, a nawet niższą. Słyszałem nawet o 1,80 zł czy 1,60 zł za kilogram żywego drobiu. W takich przypadkach hodowca dokłada do każdego kilograma żywca - 1,50 zł i więcej - zauważa prezes Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu.

Ministerstwo rolnictwa próbuje poprawić sytuację hodowców programem "Pomoc dla rolników szczególnie dotkniętych kryzysem COVID-19".

"Jednak czy to wystarczy? Maksymalna kwota, na jaką pozwalały przepisy UE, to 7 tysięcy euro na gospodarstwo" - zastanawia się "Nasz Dziennik".
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu