Rośnie eksport drobiu. Większa sprzedaż zrekompensuje niskie ceny?

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Newseria Biznes, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-10-2016,10:10 Aktualizacja: 11-10-2016,10:56
A A A

Ceny drobiu systematycznie rosną, ale mięso wciąż jest tańsze niż przed rokiem. Niskie stawki rekompensuje większy eksport bowiem tylko w pierwszej połowie 2016 roku sprzedaż wzrosła o 14 proc.

- Sytuacja na rynku mięsa jest jeszcze trudna. W 2015 roku mieliśmy bowiem do czynienia ze spadkiem cen surowców. Rynek podnosi się i wierzymy, że sytuacja się poprawi, choć trudno to przewidzieć - podkreśla w rozmowie z agencją Newseria Biznes Sébastien Guyon, dyrektor i prezes firmy Polska Meat.

drób, eksport drobiu, podroby drobiowe, kurczęta

Eksport drobiu coraz wyższy. Polska wśród liderów sprzedaży

W pierwszej połowie bieżącego roku UE wyeksportowała do krajów trzecich 674,5 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o ok. 9 proc. więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej. W strukturze towarowej wywozu...

Od stycznia światowe ceny mięsa rosną. Według wstępnego szacunku indeks stawek FAO w sierpniu osiągnął wartość 162,2 pkt. i był o 12 proc. wyższy niż w styczniu. Najszybciej drożała wieprzowina (21 proc.), baranina (19 proc.) i drób (15 proc.). Mimo tego mięso było wciąż o 5 proc. tańsze niż w tym samym czasie przed rokiem.

- Ceny zależą od sytuacji na rynkach, które mięso odbierają. Przy tym z kurczaka bardziej liczy się sytuacja na rynku krajowym, przy kurzym ważniejsze są zagraniczne rynki. Biorąc pod uwagę spadek stawek ropy naftowej, obawiam się, że ceny mogą przez jakiś czas ustabilizować się na obecnym poziomie - ocenia ekspert.

Prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowego Instytutu Badawczego wskazują, że produkcja mięsa i podrobów drobiowych na koniec 2016 roku wzrośnie o 10 proc. do ok. 2,6 tys. ton. W górę pójdzie też konsumpcja - o 1,8 proc. do 28,8 kg na mieszkańca.

Niskie ceny mięsa drobiowego może zrekompensować większy eksport. Z raportu Agencji Rynku Rolnego wynika, że w pierwszym półroczu sprzedano 664 tys. ton żywca, mięsa i podrobów drobiowych, czyli o 14 proc. więcej niż przed rokiem.
ceny mięsa, mięso, drób, wieprzowina, wołowina, rynek mięsa

Drób ponownie najbardziej taniał

W lipcu z najważniejszych gatunków mięsa ponownie najbardziej potaniał drób. Przez miesiąc stawki spadły o 1,6 proc., a w skali roku aż 7,3 proc. - podali eksperci Komisji Europejskiej.  W omawianym miesiącu średnia cena drobiu w...

Wartość wywozu wyniosła 1,1 mld euro (+5 proc. mimo niższych cen). Wzrósł wolumen sprzedaży mięsa kurzego (15 proc.) i indyczego (12 proc.). W przypadku mięsa pozostałych gatunków drobiu odnotowano 6-proc. spadek.

- Największą popularnością mięso kurze z Polski cieszy się w Nigerii. To bardzo duży rynek, na 200 milionów mieszkańców. Poza tym Benin, Togo, Wybrzeże Kości Słoniowej i Kongo to kraje, które kupują bardzo duże ilości tego mięsa - wymienia Guyon.

Najwięcej drobiu z UE w I półroczu trafiło właśnie do dwóch krajów afrykańskich: RPA (135 tys. ton za 110 mln euro) oraz do Beninu (72 tys. ton za 53 mln euro). Łączny eksport z UE wyniósł 783 tys. ton, o 10 proc. więcej niż w I połowie 2015 roku.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2021

Hoduj z głową świnie:

-Zastosowanie fotowoltaiki w chlewni

-Jak zabezpieczyć chlewnię przed ASF?

-Inteligentne rozwiązania w nowoczesnej tuczarni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA