Eksport drobiu coraz wyższy. Polska wśród liderów sprzedaży

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
30-09-2016,7:45 Aktualizacja: 30-09-2016,8:49
A A A

W pierwszej połowie bieżącego roku UE wyeksportowała do krajów trzecich 674,5 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o ok. 9 proc. więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej.

W strukturze towarowej wywozu dominowało mięso i przetwory kurcząt (87 proc. wysyłek ogółem), których sprzedaż poza Wspólnotę wzrosła o 11 proc. do 640 tys. ton. Zwiększyły się również wysyłki mięsa kaczek (24 proc. do 2,9 tys. ton) i gęsi (22 proc. do 954 ton) - informuje FAMMU/FAPA.  

Z danych ARR - Polska eksportuje coraz więcej mięsa drobiowego

Utrzymuje się wysoki poziom eksportu drobiu z Polski

Polska eksportuje coraz więcej mięsa drobiowego - wynika z danych Agencji Rynku Rolnego. W okresie styczeń-lipiec 2016 roku eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych osiągnął poziom 664 tys. ton. Ten wynik to o 14 proc. więcej niż w...

Niższa była natomiast sprzedaż mięsa i przetworów z indyków (1 proc. do 66 tys. ton), żywego drobiu (8 proc. do 6,7 tys. ton) oraz pozostałych produktów: podrobów i tłuszczu (18 proc. do 15 tys. ton).

Największymi odbiorcami drobiu z UE w pierwszych sześciu miesiącach roku były RPA, Benin, Arabia Saudyjska, Hongkong i Filipiny. Eksport do Rosji był niewielki ze względu na obowiązujące embargo z sierpnia 2014 r. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego.

Głównymi eksporterami poza ugrupowanie były tradycyjnie Holandia, Francja i Polska. Nasz udział w wywozie wyniósł 15 proc., a w ciągu roku dostawy zwiększyły się o jedną czwartą.

Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w omawianym okresie wyniósł natomiast 439,7 tys. ton i był o 6 proc. wyższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy na wspólnotowy rynek utrzymała Brazylia (54 proc. przywozu).

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2021

Hoduj z głową bydło:

-Złożyłeś wniosek o dopłaty?

-Przygotować się na upały

-Sposób na muchy

-Leczyć każdą zasuszoną krowę?

-Zaczynał od ośmiu krów

 

PRENUMERATA