Produkcja kurcząt brojlerów rośnie, a ich cena spada

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
05-12-2015,8:30 Aktualizacja: 05-12-2015,11:22
A A A

Agra Europe poinformowała, że wzrost produkcji kurcząt brojlerów w krajach Unii Europejskiej przyczynił się do spadku cen żywca, za który w trzecim tygodniu listopada płacono średnio 182,6 euro.  

Cena żywca w skali roku spadła o 1,3 proc. Jednocześnie cena brojlerów była poniżej średniej ceny z ostatnich pięciu lat.

Słabnący eksport mięsa drobiowego na rynki trzecie oraz wzrost produkcji drobiu w wielu krajach członkowskich ma duży wpływ na obecną sytuację tej branży.

Według prognoz Komisji Europejskiej do końca roku w UE zostanie wyprodukowane o 3,5 proc. więcej mięsa kurcząt brojlerów niż przed rokiem. Przewiduje się, że wzrost ten nieco wyhamuje w 2016 r., ale i tak będzie wyższy o prawie 2 proc. w skali roku.

Polska umacnia swoją pozycję jako lider produkcji kurcząt brojlerów w UE. Agra Europe prognozuje, że do końca 2015 r. produkcja kurcząt brojlerów wzrośnie o 11 proc., a w 2016 r. o 5 proc.

Sektor ten prężnie rozwija się także w Hiszpanii i Francji, gdzie do końca roku produkcja powinna wzrosnąć odpowiednio o 4,5 i 3 proc. Niewielki wzrost produkcji (o 1 proc.) obserwuje się w Wielkiej Brytanii, Holandii i Włoszech. 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu