Produkcja drobiu rośnie. Ale dużo wolniej niż przed laty

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
18-09-2017,11:45 Aktualizacja: 18-09-2017,14:02
A A A

Produkcja mięsa drobiowego w UE w pierwszym kwartale 2017 roku wzrosła w skali roku o 1,9 proc., czyli dużo mniej niż w minionych latach - wynika z raportu Komisji Europejskiej  zawierającego prognozy na 2017 i 2018 rok.  

Zdaniem znawców rynku to efekt grypy ptaków, która wybuchła w wielu krajach Wspólnoty. Dość powiedzieć, że od października 2016 r. do lipca 2017 r. odnotowano ponad 1,1 tys. ognisk tej  choroby w 17 państwach Unii - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

drobiarze, hodowla drobiu, drób, brojlery, produkcja brojlerów

Polska liderem na rynku drobiu. Wygrywamy ceną i jakością mięsa

W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2.650.000 ton mięsa drobiowego, z czego około 1.250.000 ton sprzedano do innych krajów. To daje nam pozycje lidera w Europie. Rodzimi drobiarze górują nad konkurencją jakością i niskimi cenami. A...

Wirus dotknął szczególnie hodowców z Francji (485 przypadków), Węgier (240), Niemiec (92), Bułgarii (71) oraz Polski (65). Grypa rozprzestrzeniała się zaledwie przez kilka miesięcy, ale spowodowała duże zachwianie równowagi podaży i popytu.

Konsekwencją było ograniczenie liczebności stada ptaków i zmniejszenie produkcji mięsa drobiowego w niektórych krajach. Największy spadek wytwórczości w pierwszym kwartale 2017 r. odnotowała Bułgaria (12,5 proc.), Węgry (7,3 proc.), Niemcy (1,3 proc.) oraz Francja (0,2 proc.).

W Polsce produkcja nadal była wyższa niż przed rokiem, ale już tylko o 1,1 proc. Zmniejszenie wytwórczości m.in. w tych państwach zostało zrekompensowane znacznym wzrostem przez innych głównych producentów w UE, mniej dotkniętych epidemią - Holandię (1,6 proc.), Hiszpanię (3,9 proc.) oraz Wielką Brytanię (10,5 proc.).  

Z prognoz Komisji Europejskiej wynika, że produkcja mięsa drobiowego w UE w 2017 r. wzrośnie zaledwie o 1,7 proc. do 14,63 mln ton, co jest wynikiem znacznego zmniejszenia liczby wstawień kurcząt brojlerów na przełomie 2016 i 2017 roku w związku z epidemią grypy ptaków i wstrzymaniem przez wiele krajów pozaunijnych zakupów mięsa w Unii.  

Od stycznia do końca marca Wspólnota wyeksportowała do krajów trzecich ok. 490,2 tys. ton drobiu, co oznacza spadek w relacji rocznej o blisko 3 proc. Najwięcej towarów trafiło do Hongkongu, na Ukrainę, do Arabii Saudyjskiej, Beninu, RPA i Ghany. W całym bieżącym roku unijna sprzedaż ma pójść w górę o 1 proc.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2021

Hoduj z głową świnie:

-Zastosowanie fotowoltaiki w chlewni

-Jak zabezpieczyć chlewnię przed ASF?

-Inteligentne rozwiązania w nowoczesnej tuczarni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA