Koniec marzeń o polskiej potędze w Chinach?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
27-11-2019,11:55 Aktualizacja: 27-11-2019,11:57
A A A

Agencja Bloomberg poinformowała, że aż 172 amerykańskie zakłady drobiarskie otrzymały zatwierdzenie od władz chińskich na eksport drobiu.

Zatwierdzenie amerykańskich zakładów nastąpiło kilkanaście dni po otwarciu rynku chińskiego na import mięsa drobiowego ze Stanów Zjednoczonych.

Chiny autoryzowały m.in. ubojnie i zakłady przetwórcze należące do największych światowych potęg drobiarskich takich jak Tyson Foods, Pilgrim’s Pride czy Sanderson Farms.

- Jednorazowe zatwierdzenie przez Chiny tak wielkiej liczby amerykańskich zakładów jest złą wiadomością dla polskiego drobiarstwa, które do kilku lat wiązało ogromne nadzieje z rynkiem chińskim – komentuje Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz i dodaje:

drób, Końskowola, technologie w hodowli kurcząt brojlerów, jak zmniejszyć koszty odchowu piskląt

Nowe technologie w produkcji drobiarskiej

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli 22 listopada zaprosił rolników na ważną konferencję dotyczącą produkcji drobiu. - Obserwujemy bardzo silny rozwój produkcji drobiarskiej w Polsce, w tym także na Lubelszczyźnie -...

- Niestety, sprawdza się nasz scenariusz zakładający dynamiczne wejście Amerykanów do Chin. Jeśli sytuacja dalej będzie rozwijała się w takim ekspresowym tempie jak obecnie, polscy eksporterzy drobiu będą tylko tłem dla walki o chiński rynek jaka rozegra się między Brazylią a USA – dodaje Gawrońska.

Eksport drobiu z USA do Chin, zgodnie z deklaracjami amerykańskich urzędników, ma oscylować wokół wartości jednego miliarda dolarów rocznie.

Dla porównania, wartość tegorocznego eksportu mięsa drobiowego z Polski do Chin, według szacunków Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, wyniesie około 55 mln dolarów czyli około 5% wartości planowanych wysyłek amerykańskich.

- Pojawienie się Amerykanów w Chinach spowoduje nie tylko kłopoty w plasowaniu na chińskim rynku dodatkowych ilości drobiu z Polski, ale prawdopodobnie doprowadzi także do spadku cen jakie Chińczycy płacą polskim eksporterom. Będzie to wyjątkowo bolesne dla polskich zakładów już obecnych na tamtejszym rynku bowiem ceny jakie płacą Chińczycy za niektóre elementy kurcząt rzeźnych są najwyższymi cenami jakie polskie mięso brojlerów uzyskuje na świecie, znacząco odbiegającymi od cen przeciętnych w transakcjach eksportowych z innymi krajami - twierdzi Katarzyna Gawrońska z KIPDiP.

Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, śruta rzepakowa, żywienie zwierząt, pasze rzepakowe

Czy rzepak może zastąpić soję w żywieniu zwierząt?

Śruta rzepakowa jest czarna przez co hodowcy niechętnie stosują ja w żywieniu zwierząt. Ponadto ciągle w opinii wielu rolników, ale także lekarzy weterynarii, może ona stanowić potencjalne źródło problemów zdrowotnych. - Dzięki...

Od stycznia do września tego roku z Polski do Chin sprzedano ponad 18 tys. ton mięsa drobiowego, w tym 13,7 tys. ton mięsa z kurcząt rzeźnych. Najpopularniejszym asortymentem mięsa brojlerów kurzych kupowanym przez Chińczyków z Polski są jak dotąd skrzydła. Kolejną pozycję, pod względem masy wywożonego towaru, zajmują nogi.

Amerykański eksport mięsa drobiowego do Chin został wstrzymany w 2015 roku w następstwie wybuchu grypy ptaków w USA. Obecne wznowienie eksportu przypisywane jest poszukiwaniu kompromisu w tak zwanej amerykańsko-chińskiej wojnie celnej.

Przed kilku laty, tuż przed przerwaniem dostaw, Amerykanie eksportowali rocznie do Chin mięsa kurcząt za 722 mln dolarów oraz mięsa indyków za 71 mln dolarów.



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu