Jaja i mięso drobiowe najczęstszą przyczyną salmonelli

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
20-12-2017,16:30 Aktualizacja: 20-12-2017,16:30
A A A
Salmonella Enteritidis jest najbardziej rozpowszechnionym typem salmonelli i odpowiada za 59 proc. wszystkich przypadków choroby w Unii Europejskiej. Najczęściej są one związane ze spożyciem jaj i produktów wytworzonych na ich bazie oraz konsumpcją mięsa drobiowego skażonego bakteriami. 
 
Liczba przypadków choroby u ludzi wywołana bakterią typu Salmonella Enteritidis w ciągu ostatnich 10 lat spadła. Jednak w ubiegłym roku ta tendencja odwróciła się. 
 
Bakteria ta wywołała 94,5 tys. zachorowań u ludzi i stanowiła niemal 60 proc. wszystkich przypadków salmonellozy w UE - informuje portal 3trzy3.pl
 
salmonella, drób, hodowla drobiu, ministerstwo rolnictwa, rysard zarudzki, sejmowa komisja rolnictwa

Salmonella coraz częściej daje o sobie znać. Liczby nie kłamią

Mamy cztery krajowe programy zwalczające salmonellę w stadach drobiu - powiedział na sejmowej komisji rolnictwa wiceminister Rafał Romanowski. Dodał, że na 2018 r. wprowadzono zmiany dotyczące środków podejmowanych w przypadku stwierdzenia...
U kur niosek od 2014 r. odnotowano 3 proc. wzrost przypadków tej choroby. Specjaliści jednak podkreślają, że najczęstszą przyczyną występowania choroby u ludzi jest spożycie mięsa drobiowego, jaj oraz produktów wytworzonych na ich bazie.
 
Dużym zagrożeniem są również bakterie z gatunku Campylobacter. Patogeny te są odpowiedzialne za najwięcej chorób związanych ze spożywaniem żywności przez ludzi. 
 
W 2016 r. spowodowały one ponad 246 tys. zachorowań, co stanowi wzrost o 6,1 proc. w porównaniu z rokiem 2015. Bakterie te także często znajdują się w mięsie drobiowym.
 
Specjaliści zwrócili również uwagę na bakterie z gatunku Listeria, które z reguły mają cięższy przebieg i w 97 proc. przypadków wymagają hospitalizacji. W ubiegłym roku liczba chorych, u których wykryto tę bakterię wzrosła o 9,3 proc., a 247 przypadków skończyło się zgonem.
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2021

Hoduj z głową świnie:

-Otwarcie kolejnej hodowli

-Nowości dla hodowców świń

-Gdy trzeba oszczędzać

-Jak nie cynk, to co?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2021

Hoduj z głową bydło:

-Wołowina ma potencjał

-Użytki zielone po zimie

-Kiszone ziarno kukurydzy

-Białko białku nierówne

-Jaką prasę wybrać ?

PRENUMERATA