A może postawić na gęsi? Alternatywny dochód dla gospodarstwa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
21-11-2019,13:45 Aktualizacja: 21-11-2019,12:37
A A A

Tylko do 29 listopada można się zgłaszać do udziału w szkoleniach z przyzagrodowego chowu gęsi. Spotkania ze specjalistami, którzy wytłumaczą jak założyć i prowadzić własną hodowlę, są kierowane do rolników poszukujących alternatywnego dochodu dla swoich gospodarstw.

Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego informuje, że szkolenia są organizowane w ramach dorocznej kampanii Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina.

gęsina, mięso z gęsi, gęsi, drób, Krystyna Ziejewska, Iławskie Stowarzyszenia Producentów Gęsi

Polska w czołówce producentów gęsiny. Rośnie też eksport i konsumpcja

Polska jest jednym z największych wytwórców i eksporterów gęsiny. Produkujemy blisko 8 mln sztuk gęsi, czyli 45 tys. ton. Zdecydowana większość trafia na sprzedaż. Od lat największymi odbiorcami tego gatunku mięsa z naszego...
- O smakowych walorach gęsiego mięsa nie trzeba nikogo przekonywać - gęsina coraz częściej trafia na nasze stoły. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, dlatego wybieramy mięso z ekologicznych, często niewielkich hodowli, prosto od lokalnych producentów. Dla właścicieli małych i średnich gospodarstw rolnych, którzy zainteresowani są przydomową hodowlą gęsi i przetwórstwem tego smacznego mięsa w ramach naszej dorocznej kampanii przygotowaliśmy cykl szkoleń - mówi marszałek Piotr Całbecki.

Szkolenia z przyzagrodowego chowu gęsi organizuje Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego we współpracy z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

Podczas spotkań przedstawiciele największego w regionie producenta gęsiny, Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej (powiat inowrocławski), opowiedzą o korzyściach płynących z przyzagrodowego chowu gęsi, prowadzeniu hodowli w małym i średnim gospodarstwie, przetwórstwie gęsiny oraz rolniczym handlu detalicznym. Szkolenia ruszą na początku przyszłego roku.

gęsina, eksport gęsiny, honkong, handel drobiem, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Hongkong największym importerem naszej gęsiny. To spore zaskoczenie

Od wielu lat największymi odbiorcami mięsa gęsiego produkowanego w Polsce byli Niemcy i Francuzi. Teraz - po analizie danych za pierwszych siedem miesięcy - zdarzyła się rzecz niezwykła. Największym wartościowo importerem stał się... Hongkong. -...
Szkolenia odbywać się będą w:

  • Bydgoszczy - w Kujawsko-Pomorskim Centrum Edukacji Nauczycieli, ul. Jagiellońska 9,
  • Toruniu - w Urzędzie Marszałkowskim, Plac Teatralny 2,
  • Zarzeczewie (gmina Fabianki, powiat włocławski) - w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, ul. Nizinna 9.

Uczestnik może zapisać się na szkolenia odbywające się jednej z podanych miejscowości.

Nabór wniosków dla zainteresowanych udziałem w szkoleniach trwa do 29 listopada. Regulamin, wniosek i szczegółowe informacje tutaj.

Pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w regionie kujawsko-pomorskim wynosi 7 tysięcy sztuk. To ponad 8 procent produkcji krajowej. Średnia cena gęsiny w skupie wynosi nieco ponad 7,5 zł za kilogram. Produkcja gęsiny to blisko 1 procent wytwarzanego w Kujawsko-Pomorskiem mięsa drobiowego.

"W ostatnich latach odnotowujemy znaczny wzrost spożycia gęsiny. Gdy rozpoczynaliśmy naszą akcję, w Polsce zjadano rocznie średnio 17 gramów gęsiego mięsa, obecnie jest to dwadzieścia razy więcej" - czytamy w komunikacie UMWKP.



Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu

Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2024

Hoduj z głową bydło:

-Gdy brakuje kiszonki z kukurydzy

-Kiszonki i woda nie mogą zamarzać

-Zimny wychów na zdrowie

-Jak walczyć z chorobami racic?

 

PRENUMERATA