Ceny bydła ogółem na początku maja wzrosły do wartości 13,12 zł za kg. Oznacza to kolejny wzrost notowań tym razem o 2,4% w ciągu tygodnia.
Notowania bydła ogółem na początku maja wzrosły kolejny tydzień z rzędu. Największe podwyżki dotyczyły krów, których cena w ciągu tygodnia zwiększyła się o 3%.
W okresie od 5 do 11 maja producenci za bydło ogółem otrzymywali średnio 13,12 zł za kg wagi żywej, czyli o 2,4% więcej niż przed tygodniem. Jednocześnie żywiec wołowy kosztował o 4,4% więcej niż przed miesiącem oraz był niemal o 32% droższy niż przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 13,58 zł za kg.
Główną zaletą enzymatycznej alkalizacji zbóż jest możliwość konserwacji mokrego ziarna prosto z pola. Proces ten podnosi poziom białka i pH ziarna, zmniejszając ryzyko kwasicy i zwiększając wartość odżywczą paszy. Hodowcy bydła...
Bydło w tej kategorii w ciągu tygodnia podrożało o 1,6%. Jednocześnie było ono o niemal 6% droższe niż przed miesiącem oraz o ponad 39% niż przed rokiem.
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 14,24 zł za kg. Cena ta była o 1,9% wyższa niż przed tygodniem i o 4,8% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 28,7% droższe niż przed rokiem.
W kategorii byków w wieku powyżej 24 miesięcy cena w ciągu tygodnia wzrosła o 2,2% do wartości 14,14 zł za kg. Była ona o 4,7% wyższa niż przed miesiącem oraz o 33% niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 11,07 zł za kg, czyli o 3% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 4,7% wyższa niż przed miesiącem i o ponad 33% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 12,91 zł za kg wagi żywej. Były one o 1,7% droższe niż przed tygodniem. Jednocześnie cena jałówek była o 4,6% wyższa niż przed miesiącem oraz o 23,8% niż przed rokiem.