Hoduje limousine, kontroluje ich masę ciała i spożycie wody

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
31-03-2024,10:00 Aktualizacja: 29-03-2024,10:12
A A A
Zamontował przy poidle system monitoringu zmiany ciała bydła. Dzięki temu posiada aktualne dane o przyrostach i masie ciała zwierząt, a także spożyciu wody. 
 
Marek Tomaszewski z Przasnysza w woj. mazowieckim wraz z żoną Katarzyną zajmuje się hodowlą bydła mięsnego rasy limousine oraz opasem. 
 
Obecnie posiada on 27 mamek, buhaja rozpłodowego i łącznie z młodzieżą 65 sztuk bydła. Stado od 4 lat znajduje się pod oceną wartości użytkowej bydła ras mięsnych prowadzonej przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. 
 
Krowy przez cały rok mają dostęp do obory i wiaty, gdzie mogą się schronić. Gospodarz w 2023 r. na wybiegu dla zwierząt zamontował automatyczną wagę platformową (CalmScale). 
 
hodowla bydła mięsnego, Zbigniew Kołoszyc, transfer zarodków, inseminacja, krycie naturalne, opas na sucho.

Postawił na szybki postęp hodowlany i opas na sucho

W rozrodzie stada wykorzystuje nie tylko inseminację i naturalne krycie, ale również embriotransfer. Korzysta także z systemu automatycznego wykrywania i rejestracji kryć, dzięki czemu wszystkie niezbędne informacje może znaleźć w komputerze...
W jej przedniej części znajduje się izolowane i niezamarzające poidło. Tak więc wszystkie zwierzęta, które chcą się napić muszą wejść na platformę. 
 
Waga jest wyposażona w solidną klatkę oraz antenę, która odczytuje numery zwierząt z zamontowanych na uszach kolczyków z systemem komunikacji bezprzewodowej RFID. 
 
Dodatkowo posiada ona kamerę, która zapewnia bezpośredni podgląd zwierząt. Nagrywa ona filmy i przechowuje w chmurze, co umożliwia skontrolowanie sytuacji np. gdy na platformę próbują jednocześnie wejść dwie krowy.  
 
Dzięki systemowi automatycznego ważenia hodowca otrzymuje dane na temat masy zarówno krów jak i cieląt, a także może kontrolować ilość spożytej wody. Urządzenie pozwala na bezstresowy i zindywidualizowany monitoring masy i tempa wzrostu zwierząt utrzymywanych grupowo.
 
- System wdrożyliśmy we wrześniu 2023 r. więc tak naprawdę dopiero zbieramy dane, które będziemy mogli analizować i wyciągać z nich wnioski – podkreślił Marek Tomaszewski. 
 
Rolniczy handel detaliczny, RHD, wołowina, produkcja ekologiczna, wołowina z jałówek, delikatna, krucha,

Oferuje wołowinę wyłącznie z jałówek w ramach RHD

Wołowina pochodząca z jałówek jest delikatna, krucha i optymalnie otłuszczona. Taki asortyment w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD), oferuje Dorota Koprowska z Pomorza.    Ukończyła studia inżynierskie na kierunku...
Zakup systemu został sfinansowany w ramach projektu pod nazwą "Demonstracje z zakresu nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych". 
 
- W naszym gospodarstwie odbyły się trzy szkolenia połączone z pokazami zorganizowane dla szkół rolniczych z powiatów przasnyskiego i makowskiego – podkreślił Tomaszewski. 
 
Hodowca w 2017 r. zdobył tytuł "Rolnika Roku Powiatu Przasnyskiego", a po 6 latach został wyróżniony w tym konkursie. Marek i Katarzyna Tomaszewscy zostali wyróżnieni w Ogólnopolskim Konkursie Producent Bydła Mięsnego Roku 2022, a w lutym 2024 r. podczas Forum Sektora Wołowiny zostali ogłoszeni laureatami tego konkursu w kategorii producent opasów. 
 

Więcej informacji na temat gospodarstwa Tomaszewskich znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  (2/2024) ZAPRENUMERUJ

 

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA