Hodowcy pracują nad poprawą wizerunku produkcji zwierzęcej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
27-03-2021,11:50 Aktualizacja: 27-03-2021,12:09
A A A

Hodowcy bydła, jak i cały sektor hodowlany, a także mięsny pracują nad tym, aby wizerunek produkcji zwierzęcej w Polsce był lepszy. Wiele udało się już osiągnąć.

- Cały czas pracujemy nad tym, żeby krajowy sektor wołowiny był bardziej transparentny. Chcemy wprowadzić monitoring w ubojniach i w transporcie bydła, żeby nikt nam nie zarzucił złego traktowania zwierząt - mówił Jacek Zarzecki, Prezes Zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego podczas debaty dotyczącej generowania zysku w chowie i hodowli bydła, trzody chlewnej oraz drobiu.

Debata odbyła się 3 marca w ramach Europejskiego Kongresu Menadżerów Agrobiznesu.

hodowla zwierząt, bydło, drób, trzoda chlewna, strategia "Od pola do stołu", sektor zwierząt hodowlanych

Sektor hodowlany obrósł w mity. Trzeba je obalić

Paradoksy strategii "Od pola do stołu", które utrudniają zieloną transformację Wspólnoty. To temat zaprezentowanego dzisiaj (25 marca) w siedmiu europejskich państwach filmu. Europejski sektor hodowli zwierząt przedstawił...

Hodowcy poprawiają dobrostan zwierząt

Prezes PZHiPBM podkreślił również, że sami hodowcy są mocno zainteresowani poprawą warunków utrzymania zwierząt, o czym świadczy liczba beneficjentów uruchomionych w ubiegłym roku środków w zakresie dobrostanu. Z pomocy tej skorzystało 150 tys. gospodarstw rolnych utrzymujących bydło.

- Jeśli chodzi o dobrostan bydła uważam, że w ciągu bardzo krótkiego czasu możemy stać się europejskim liderem w tym zakresie - kontynuował Zarzecki.

- Sam dobrostan nie wystarczy, żeby przekonać konsumentów do naszych produktów. Wspólnie z hodowcami powinniśmy uczestniczyć w systemach jakości, które w Polsce już działają. Moim zdaniem mogą one skutecznie przeciwstawić się negatywnym opiniom o naszej branży - mówił Wiesław Różański, Prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.

Przemysł mięsny chce ograniczać emisję dwutlenku węgla, o której w ostatnim czasie jest szczególnie głośno w kontekście produkcji zwierzęcej.

hodowla zwierząt, zwierzęta gospodarskie, trzoda chlewna, bydło, drób, obrońcy zwierząt, mięso, konsumenci, POLPIG

Organizacje prozwierzęce nie chcą dialogu

Organizacje prozwierzęce są szczególnie aktywne na przełomie marca i kwietnia. Coraz częściej apelują one o likwidację ferm przemysłowych. "Samo hasło nie jest niczym nowym. Porusza jednak skala półprawd i niedopowiedzeń...

Powstanie polski kalkulator emisji CO2

- Wspólnie z Jerzym Wierzbickim rozpoczęliśmy niedawno realizację projektu budowy polskiego kalkulatora emisji dwutlenku węgla. Myślę że za dwa lata wielu rolników z niego skorzysta i będzie czynnymi uczestnikami tego systemu. A to pokaże wszystkim tym, którzy negują hodowlę zwierząt w Polsce i przetwórstwo, że w całości jesteśmy otwarci na ochronę klimatu - mówił Wiesław Różański.

Zdaniem Jerzego Wierzbickiego, Prezesa Zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, obecnie prowadzona jest wojna ideologiczna, która dotyczy wszystkich sektorów produkcji zwierzęcej. Pod największym obstrzałem jest jednak bydło mięsne.

- Jesteśmy oskarżani o nadmierne zużycie wody. Dochodzi do zupełnie abstrakcyjnych wyliczeń, zgodnie z którymi na wyprodukowanie 1 kg wołowiny potrzeba aż 15 tys. litrów. Te paranaukowe oskarżenia niestety są wciąż powielane, podobnie jak zrzucanie na bydło całej winy za globalne ocieplenie - mówił Wierzbicki.

Przytoczył on przykład Australii, który wykazuje bezpodstawność tych oskarżeń. Dzięki wdrożonym programom już w 2030 roku produkcja wołowiny ma być tam całkowicie neutralna dla klimatu.

Debata odbyła się na zakończenie pierwszego dnia Europejskiego Kongresu Menadżerów Agrobiznesu.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA