Gala Mleczna 2014

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
10-04-2014,12:50 Aktualizacja: 28-11-2014,12:56
A A A

Polska Federacja Hodowców Bydła Mlecznego i Producentów Mleka podsumowała wyniki oceny wartości użytkowej i hodowli bydła ras mlecznych i mięsno-mlecznych za 2013 rok i nagrodziła najlepszych hodowców.

Rozdanie nagród odbyło się 9 kwietnia w Pałacu Prymasowskim w Warszawie. Statuetką Gala Mleczna 2014 zostali wyróżnieni hodowcy bydła mlecznego, którzy uzyskali najwyższe wydajności.

PFHBiPM w poszczególnych kategoriach nagrodził 52 producentów z całego kraju. Statuetki wręczyli rolnikom wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk i członkowie zarządu PFHBiPM.

Średnia wydajność ocenianej krowy w 2013 roku

kg mleka

kg tłuszczu

% tłuszczu

kg białka

% białka

7441

310

4,16

250

3,36

W ubiegłym roku w stosunku do roku 2012 odnotowano średni wzrost wydajności mleka o 45 kg, tłuszczu o 3 kg i białka o 1 kg, przy jednoczesnym zwiększeniu się liczby ocenianych krów o 25 780 sztuk. 

Najlepsze obory według średniej wydajności w kg mleka od krowy:

  • do 20 sztuk - Maciej Baurycza z Cieszymowa (średnia wydajność 13 307 kg mleka od krowy)
  • od 20,1 do 50 sztuk - GR Marcin Gromada z Ludziska (średnia wydajność 13 037 kg mleka od krowy)
  • od 50,1 do 150 sztuk - Robert Neneman z Wełnicy (średnia wydajność 14 089 kg mleka od krowy)
  • od 150,1 do 300 sztuk - SK Nowe Jankowice sp. z o.o. (średnia wydajność 12 271 kg mleka od krowy)
  • od 300,1 do 500 sztuk - HZZ Żołędnica sp. z o.o. (średnia wydajność 12 019 kg mleka od krowy)
  • powyżej 500 sztuk - KOM-ROL Szestno sp. z o.o. (średnia wydajność 11 667 kg mleka od krowy)
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA