Program Livelle czyli nowość na rynku od firmy Cargill

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
18-12-2018,10:00 Aktualizacja: 18-12-2018,7:38
A A A

Współczesna, bardzo intensywna produkcja powoduje, że hodowcy mają do czynienia ze znacznym wzrostem liczby prosiąt, które można uzyskać od maciory w miocie.

Livelle to linia produktów dla loch od firmy Cargill, która umożliwia poprawę żywotności prosiąt, a co za tym idzie uzyskanie od niej większej liczby cięższych osesków przy jednoczesnym utrzymaniu lochy w optymalnej kondycji.

Na przestrzeni ostatnich kilku lat średnia liczba prosiąt rodząca się w miocie wzrosła o ponad 1,5 sztuki. Nie pozostaje to bez wpływu na ich jakość. Naturalną konsekwencją jest wzrost liczby osesków, które rodzą się w niskiej wadze, co skutkuje wzrostem wskaźnika śmiertelności przed odsadzeniem.

W odpowiedzi na zmiany zachodzące w obszarze produkcji prosiąt specjaliści firmy Cargill, korzystając z globalnej wiedzy i doświadczenia, opracowali program żywienia Livelle dedykowany fermom, które chcą uzyskać najlepsze rezultaty pod względem liczby i jakości tych zwierząt.

cena, tuczniki, Niemcy, trzoda chlewna

Tuczniki w tym roku prawdopodobnie już nie podrożeją

Ceny tuczników na unijnym rynku w okresie przedświątecznym są stabilne. Jak informują analitycy Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej większe dostawy żywca pokrywają zapotrzebowanie ubojni, które...

Rozwiązanie to jest dopasowane do potrzeb stad podstawowych o wysokim potencjale genetycznym. Aby poprawić efektywność produkcji firma skoncentrowała się na dwóch kluczowych czynnikach tj. redukcji liczby prosiąt martwo urodzonych oraz obniżeniu śmiertelności do odsadzenia.

Aby efektywnie wpływać na poprawę tych parametrów niezbędna jest prawidłowa analiza bieżącej sytuacji na każdej fermie. Do tego celu wykorzystano prosty wskaźnik przeżywalności.

Wzór na obliczenie przeżywalności prosiąt można znaleźć TUTAJ.

Do głównych przyczyn niskiej przeżywalności prosiąt należą głównie przygniecenia (17 proc.), zagłodzenie (17 proc.) czy niska masa urodzeniowa (9 proc.) oraz słaba witalność (9 proc.).

Uzyskanie zadowalających wyników produkcyjnych wpływa wiele czynników, dlatego program Livelle obejmuje pakiety żywieniowe dostosowane do danej fermy, odpowiedniej jakości produkty, pomoc w zarządzaniu fermą oraz organizację w zakresie odchowu dodatkowych prosiąt.

ASF, dzik, przypadki, wirus

ASF. Ponad 100 kolejnych przypadków choroby u dzików

Afrykański pomór świń (ASF) wciąż rozprzestrzenia się w woj. podlaskim, warmińsko-mazurskim, lubelskim oraz mazowieckim. Główny lekarz weterynarii poinformował wczoraj (14 grudnia) o wystąpieniu kolejnych przypadków tej choroby...

Z punktu widzenia żywienia o przeżywalności prosiąt w głównej mierze decydują 4 czynniki. Są to bilans energetyczny loch (odpowiednio zbilansowana dawka), stopień ich otłuszczenia (regulowany przez dostosowane do kondycji lochy dawki pasz), witalność prosiąt po porodzie (zależna od ilości i składu siary) oraz przebieg porodu i późniejsza laktacja (żywienie okołoporodowe).

Dla wyżej wymienionych obszarów firma Cargill oferuje gotowe pakiety żywieniowe, które oprócz nowych rozwiązań obejmują szereg dodatków specjalistycznych, takich jak Proviox (dodatkowa witamina E), Provilyt, (ochrona wątroby), Proviflush (dodatkowe mikroelementy), Ovumax (dodatek flushingowy) oraz Fibra Energy (włókno i energia).

Poza wyżej wymienionymi dodatkami linia Livelle wzbogacona została o wysokiej jakości standaryzowany olej rybny (w postaci płynnej i sypkiej), który pozytywnie wpływa na wszystkie kluczowe aspekty związane z rozrodem trzody chlewnej.

Kolejnym z wyróżników i zupełnie nowym rozwiązaniem programu Livelle jest opatentowana technologia zwiększająca dopływ tlenu do prosiąt będących jeszcze w macicy. Jest to krytyczny czynnik, szczególnie przy rasach (liniach) wysoko produkcyjnych, gdzie liczba rodzących się osesków sięga 18-20 sztuk w miocie.

import wieprzowiny z litwy, wieprzowina, ceny żywca wieprzowego, jan krzysztof ardanowski

Wstrzymany import wieprzowiny z czerwonych stref. Litwa złoży skargę

Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa podjął decyzję o wstrzymaniu wydawania zezwoleń na przywóz do Polski świń i mięsa wieprzowego z obszarów objętych ograniczeniami, czyli z tzw. stref czerwonych ASF m.in. z Litwy. Decyzje są...

Kompleks LivaPig, jak podaje producent, zapewnia szybszy poród, większą masę urodzeniową prosiąt oraz witalność a także ogranicza liczbę martwo urodzonych sztuk.

Poza składem pasz, niezwykle istotny jest również przebieg procesu produkcyjnego, podczas którego kluczową rolę odgrywają czynniki technologiczne takie jak odpowiednia segregacja surowców oraz stopień ich rozdrobnienia.

Produkty dla loch Livelle są produkowane w zakładach, które spełniają najwyższe standardy jakościowe.

Czynniki żywieniowe stanowią tylko część sukcesu. Dlatego firma Cargill proponuje także pomoc w zarządzaniu. W ramach tej usługi oferowane są pomiary środowiskowe na fermie, określenie kondycji loch przez pomiary grubości słoniny oraz ich interpretacja, określenie dawek żywieniowych na podstawie tych pomiarów, pomoc w określeniu optymalnego momentu inseminacji, a także szkolenia z zakresu bioasekuracji

"Dzięki programowi Livelle uzyskujemy bezpieczny przebieg porodu, większą masę urodzeniową prosiąt, redukcję poziomu śmiertelności w okresie przed odsadzeniowym, zmniejszenie liczby niedożywionych zwierząt i poprawę witalności. Wszystkie wyżej wymienione czynniki wpływają na poprawę wskaźnika przeżywalności o 7.6 proc." czytamy w komunikacie firmy Cargill.

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij