Drożdże browarnicze poprawiają zdrowotność zwierząt

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
18-02-2017,10:40 Aktualizacja: 18-02-2017,10:43
A A A

Żywienie bydła mlecznego i trzody chlewnej drożdżami browarniczymi było tematem spotkania zorganizowanego przez firmę Leiber. Odbyło się ono 17 lutego w Łodzi. Przedstawiciele firmy opowiedzieli o jej historii oraz przedstawili swoje produkty.

Drożdże paszowe w żywieniu bydła mlecznego i trzody chlewnej. Temat ten omówił prof. dr hab. Zbigniew Podkówka z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.

- Drożdże działają jako probiotyk czyli wpływają na właściwą równowagę w składzie mikroflory przewodu pokarmowego, w efekcie eliminują biegunki i zakażenia bakteriami chorobotwórczymi czyli poprawiają odporność organizmu - mówił prof. Podkówka.

mleko, ocena użytkowości mlecznej, bydło mleczne, robot udojowy

Mleko do oceny z komputera zamiast z probówek

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka sama wnioskowała o zmianę sposobu monitoringu stad, które są utrzymywane w oborach z automatycznym systemem doju. Próbki mleka do badania będą pobierane w tych...

- Leiber została założona w 1955 r. Od ponad 60 lat skupia się wyłącznie na drożdżach browarniczych oraz produktach ubocznych pozyskanych z procesu produkcji piwa - mówił prezentując firmę Nikolaus Jungbluth zarządzający sekcją żywienia zwierząt w Niemczech, Polsce oraz w Rosji.

W 1994 r. firma oprócz produktów paszowych rozszerzyła także swoją działalność na produkty spożywcze. W 2003 r. założyła zakład w Krośniewicach w Polsce, dawną suszarnię mleka, która została zaadoptowana na suszarnie drożdży.

- Dzięki temu mocno pojawiliśmy się na rynku polskim. Ponadto po raz pierwszy zastosowaliśmy suszenie rozpyłowe drożdży piwnych. Wcześniej stosowaliśmy tylko suszenie walcowe - tłumaczył Nikolaus Jungbluth.

Dr Jan Frericks przedstawił ogólne informacje na temat drożdży piwnych i opowiedział o produktach BT, BM i Biolex M40. Tłumaczył, że najważniejszy jest surowiec, tzw. gęstwa drożdżowa, która zawiera 10-12 proc. suchej masy, 45-50 proc. białka i około 5 proc. alkoholu.

- Produkty BT i BM w dawkach pełnoporcjowych można stosować w ilości 2-5 proc. W przypadku pasz własnej produkcji u loch oraz krów mlecznych można stosować je w ilości odpowiednio 50-150 gram oraz 100-250 gram - mówił dr Jan Frericks.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj