Nadchodzące wydarzenia

V Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. „Jakość a wykorzystanie ziarna zbóż”

Data rozpoczęcia: 2015-10-22
Data zakończenia: 2015-10-23
Miejscowość: Puławy
Organizator: Zakład Uprawy Roślin Zbożowych Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach
Województwo: lubelskie
Ulica i numer: Czartoryskich 8

Zakład Uprawy Roślin Zbożowych Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach zaprasza 22 – 23 października 2015 roku na V Ogólnopolską Konferencję Naukową pt. „Jakość a wykorzystanie ziarna zbóż”.

Celem konferencji jest prezentacja i dyskusja nad wynikami badań, prowadzonymi w różnych ośrodkach naukowych dotyczących kształtowania jakości ziarna zbóż na tle uwarunkowań genetycznych, środowiskowych i agrotechnicznych. Do udziału w konferencji zapraszamy pracowników naukowych, doradców i producentów zbóż oraz specjalistów reprezentujących różne dyscypliny i specjalności wiążące się z problematyką obrad. Wyniki badań będą prezentowane w sesjach tematycznych, które rozpocznie referat wiodący.

Sesje:

  • Hodowla odmian zbóż dla różnych kierunków użytkowania - Postęp w hodowli odmian różnych gatunków zbóż, wykorzystywanych w przemyśle spożywczym (młynarsko-piekarskim, kaszarskim, piwowarskim) i paszowym.
  • Wykorzystanie ziarna zbóż w przemyśle młynarskim, piekarskim i paszowym - Czynniki siedliska, agrotechniki oraz procesy technologiczne wpływające na wartość technologiczną ziarna zbóż
  • Wykorzystanie ziarna w przemyśle browarnym - Warunki siedliska, czynniki agrotechniczne oraz procesy technologiczne wpływające na jakość browarną
  • Zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i fizyczne jako ważny wskaźnik jakości surowca - Czynniki wpływające na występowanie mikotoksyn, pozostałości środków ochrony roślin, metali ciężkich oraz azotanów i azotynów w surowcach roślinnych.
  • Żywność funkcjonalna oraz o specjalnym przeznaczeniu - Rośliny zbożowe i gryka wykorzystywane jako żywność funkcjonalna i do produkcji żywności o specjalnym przeznaczeniu. Oddziaływanie żywności funkcjonalnej na funkcjonowanie organizmu człowieka
  • Wykorzystanie ziarna zbóż na cele energetyczne - Środowiskowe, genetyczne i chemiczne uwarunkowania wykorzystania roślin zbożowych na cele energetyczne.

Organizator prosi zgłoszenia udziału w konferencji przesłać na adres sekretariatu do dnia 31 maja 2015 roku

  • dr hab. Alicja Sułek -
  • dr hab. Bogusława Jaśkiewicz –

Zakład Uprawy Roślin Zbożowych

IUNG-PIB w Puławach

ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy

Więcej o wydarzeniu znajduje się na stronie www.iung.pulawy.pl

KOMUNIKAT 1