Warzywa i owoce będą sortowane w technologi wizyjnej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-08-2016,8:55 Aktualizacja: 04-08-2016,9:43
A A A

Innowacyjny system wizyjny, wykorzystywany przy sortowaniu owoców i warzyw, stworzyli specjaliści z radomskiej firmy Sorter. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom dokonywana jest nie tylko analiza rozmiaru, koloru i uszkodzeń zewnętrznych, ale także np. podskórnych obić owocu.

Stworzony w Radomiu system wizyjny rozpoznaje nie tylko rozmiar, kolor oraz uszkodzenia zewnętrzne i wszelkie zniekształcenia owocu czy warzywa, ale także np. uszkodzenia przynasienne czy miąższu.

owoce, zbiory, warzywa, jabłka, gruszki, produkcja owoców, produkcja warzyw, GUS

Zapowiadają się rekordowe zbiory owoców i warzyw

Tegoroczne zbiory owoców z drzew mogą być rekordowe. Jak szacuje GUS, wyniosą one około 4 mln ton, co znaczy że będą o ponad 10 proc. większe od i tak wysokich zbiorów ubiegłorocznych. GUS przewiduje, że w tym roku nastąpi kolejny...

- Innowacyjna technologia kontroli wizyjnej umożliwia rozpoznanie podskórnych obić, które - jak dotąd - można było dostrzec dopiero po jednym lub dwu dniach - mówi Konrad Grzeszczyk, współwłaściciel firmy Sorter. - Ponieważ takie zmiany strukturalne na owocu lub warzywie pojawiały się u klienta końcowego dopiero po kilku dniach i wcześniej nie można ich było wychwycić, groziło to zwrotem całej partii towaru - dodaje.

Stosując nowatorską metodę porównywania obiektu pod różnymi kątami za pomocą kamer dwumatrycowych, teraz można wniknąć kilka milimetrów wewnątrz danego owocu lub warzywa. - Dzięki unikatowym algorytmom przetwarzania obrazu pozwalającym wygenerować odpowiedni kod oraz kamerom, proces weryfikacji wizyjnej jest dokładny i skuteczny - zapewnia Grzeszczyk. Klient otrzymuje więc produkty najlepsze jakościowo, bez żadnych defektów, nawet tych, które mogłyby się pojawić dopiero po jakimś czasie.

Rozwiązania opracowane przez specjalistów z radomskiej firmy zapewniają bardzo dokładną analizę produktów, dzięki czemu można je sortować pod określonym kątem.
owoce, eksport owoców, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Eksport owoców rośnie jak na drożdżach

Mocno rośnie eksport krajowych owoców - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Z danych Instytutu wynika, że wolumen eksportu owoców świeżych w kwietniu 2016 r. wobec kwietnia 2015 r. był większy o 43 proc.,...

- Na przykład podczas klasyfikacji według koloru, zainstalowane kamery analizują serię zdjęć, zapewniając rozpoznanie produktu ze względu na: procentową zawartość wybarwienia (np. poszukiwanie rumieńca w jabłkach) oraz ocenę średniej wartości koloru owocu lub maksimum koloru - wyjaśnia przedstawiciela Sortera.

System umożliwia też analizę szerokości oraz wysokości sortowanych owoców i warzyw na podstawie serii zdjęć z uwzględnieniem cech charakterystycznych danego produktu (np. kształt), dokonuje oceny powierzchni produktów i rozpoznaje defekty np. uszkodzenia typu. parchy, skazy, uszkodzenia pogradowe, obicia, ordzawienia, pleśń, zgnilizny.

System Visort został opracowany z myślą o sortowaniu owoców i warzyw. Dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie w innych branżach, np. przy produkcji szkła, płytek ceramicznych czy w przemyśle metalowym.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu