Stawiają na regionalną żywność. Konkurencja rośnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
05-01-2015,8:00 Aktualizacja: 16-01-2015,13:48
A A A
Dziesięciu producentów, restauratorów i handlowców z województwa pomorskiego otrzymało certyfikaty Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Obecnie należy do niej ponad 50 podmiotów.
 
Jak informuje Pomorski Urząd Marszałkowski wśród członków Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego na Pomorzu są firmy z branży spożywczej, gospodarstwa agroturystyczne, obiekty gastronomiczne i sklepy. Celem sieci jest promocja produkcji oraz sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności.
 
Warunkiem przynależności do sieci jest wytwarzanie produktów w oparciu o surowce produkowane w danym regionie oraz podanie szczegółowego opisu dotyczącego przygotowania produktu. 
 
Restauracje, punkty gastronomiczne i hotele powinny m.in. używać składników i surowców wytwarzanych na Pomorzu i przygotowywać potrawy, które mają historyczne tradycje w regionie.
 
Małgorzata Polak z Departamentu środowiska i rolnictwa urzędu marszałkowskiego w Gdańsku przyznała w rozmowie z PAP, że wśród członków sieci występuje duża rotacja. - Podmioty muszą każdego roku składać nową deklarację o podtrzymaniu członkostwa i zobowiązaniu do wypełniania swoich obowiązków - dodała.
 
Poinformowała, że każdego roku podmioty będące członkami sieci są weryfikowane. Zaznaczyła, że z różnych powodów członkowie czasami zawieszają lub kończą działalność. 
- Na tym rynku, niestety, nie jest łatwo się utrzymać i czasami dostajemy informacje, że ktoś starał się, ale konkurencja jest duża i takim małym, lokalnym podmiotom jest trudno utrzymać się na rynku - wyjaśniła.
 
Wśród nowo przyjętych do sieci jest zakład produkcji spożywczej Stefana Skwierawskiego z Brus specjalizujący się w przetwarzaniu grzybów i owoców runa leśnego pochodzących z Borów Tucholskich. Zakład oferuje m.in. nalewki, nektary i musy z owoców.
 
Do sieci dołączyły też restauracje: "Gryfon" w Jastarni specjalizująca się w regionalnych daniach kaszubskich i rybnych, "Biały miś" w Wieżycy proponująca, niegdyś popularne na Kaszubach, mięso baranie i jagnięce, "Jabłoniowy dworek Kociewie" w Maleninie, którego ideą jest promowanie regionu Kociewie oraz Gościniec "Malinówka" w Krzesznej serwujący przysmaki kuchni regionalnej przygotowywane z surowców pochodzących od okolicznych producentów.
 
Do sieci należą też firma handlowo-usługowa "Polanka" produkująca kapustę i ogórki kiszone według tradycyjnej receptury, bez ulepszaczy i konserwantów. Pieczywo na naturalnym zakwasie proponuje piekarnia "Janca" ze Smołdzina, która także otrzymała certyfikat.
 
Członkami sieci na Pomorzu zostały też: agroturystyka Łapalice proponująca m.in. wędliny przygotowane w tradycyjny sposób, gospodarstwo rolne Barbary i Marcina Michalaków z Żuromina, oferujące niskoprzetworzone, świeże produkty z kaszubskiej wsi, prosto od rolnika. 
 
Certyfikat otrzymało też ekologiczne gospodarstwo pszczelarskie Eko-Barć z Biernatki proponujące "pełen bukiet miodowych smaków". Pasieka jako pierwsza w Polsce uzyskała Atest Ekologiczny Stowarzyszenia Ekoland.
 
Członkowie sieci mogą posługiwać się charakterystycznym logo, na którym na błękitnym tle jest biała czapka kucharska.
 
Sieć, do której należy kilkadziesiąt europejskich regionów, ma także swoją stronę internetową, tłumaczoną na 20 języków. Publikowane są m.in. przepisy na regionalne potrawy. 
 
"Zwiększone wykorzystanie i produkcja żywności regionalnej generuje rozwój małych firm. Wszystko to ma wpływ na turystykę, ochronę środowiska, zatrudnienie i zdrowie" - czytamy na stronie.
 
W 2005 r. pierwszym polskim członkiem sieci zostało województwo warmińsko-mazurskie. W Polsce należy do niej 10 regionów, m.in. zachodniopomorski, wielkopolski i mazowiecki.
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu