Rolnicy obwiniani za ceny żywności. KRIR: na etykietach powinny być koszty surowców

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
22-12-2025,15:30 Aktualizacja: 22-12-2025,15:44
A A A

Samorząd rolniczy domaga się zmian w etykietowaniu żywności. Postuluje wprowadzenie obowiązku informowania konsumentów o tym, jaki procent ceny gotowego produktu w sklepie stanowi koszt surowca.

Chodzi oczywiście o unaocznienie drastycznej różnicy między cenami, które otrzymują za swoje płody rolne gospodarze, a tymi widniejącymi na sklepowych półkach.

Ceny żywności wciąż idą w górę

Krajowa Rada Izb Rolniczych (KRIR) w swoim wystąpieniu do ministra rolnictwa przytacza dane Głównego Urzędu Statystycznego wskazujące, że ceny żywności w Polsce w 2025 roku wykazywały tendencję wzrostową - np. w maju wzrost wyniósł 5,5 proc. rok do roku, w lipcu - 5,7 proc., a w październiku - 3,4 proc.

Ceny dla rolników szorują po dnie

Tymczasem ceny surowców w rolnictwie są wciąż na bardzo niskim poziomie. Ceny skupu zbóż w połowie grudnia 2025 r. - jak zaznacza KRIR - były najniższe od 2020 r. i wynosiły: pszenica konsumpcyjna - od 700 do 850 zł/t, żyto od 500 do 700 zł/t, kukurydza sucha – od 650 do 740 zł/t. Równie dużą różnicę widać w cenach tuczników oraz mleka - w porównaniu do cen towarów w sklepach.

gus, ceny produktów rolnych, ceny skupu, produkty rolne

Zboże, ziemniaki, żywiec – tak płacono za produkty rolne w listopadzie

Wyliczenia Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wskazują, że w listopadzie 2025 r. - w stosunku do października - spadły ceny skupu podstawowych produktów rolnych, z wyjątkiem żyta i żywca wołowego. „Ceny skupu podstawowych...

Mylne przekonanie konsumentów

Według izb, wysokie ceny żywności w sklepach wywołują mylne przekonanie konsumentów o dobrej sytuacji w rolnictwie. Nierzadko gospodarze spotykają się nawet z oskarżeniami o windowanie cen jedzenia. A przecież - według szacunków, na które powołuje się KRIR - wkład kosztów surowców w produkcie żywnościowym nie przekracza 15 proc. finalnej ceny.

Obowiązek informacji na etykiecie

„Zdaniem samorządu rolniczego, wprowadzenie przepisów dotyczących obowiązku oznaczenia na etykiecie procentowego udziału kosztów surowca w gotowym produkcie, mogłoby przyczynić się do powstrzymania wzrostu marży w cenach żywności i poprawić wizerunek rolnika w oczach konsumentów, co może przyczynić się również do wzrostu cen surowców dla rolników” – przekonuje KRIR w swoim wystąpieniu do szefa resortu rolnictwa.

Poleć
Udostępnij