Pszczoła produkuje w ciągu życia płaską łyżeczkę miodu

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Aneta Oksiuta PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
20-08-2020,9:55 Aktualizacja: 20-08-2020,9:59
A A A

Resort rolnictwa apeluje, aby wspólnie dbać o pszczoły. Jak podaje, do wytworzenia 1 kg miodu pszczoły muszą odwiedzić nawet kilka milionów kwiatów, a jedna pszczoła produkuje w ciągu życia jedną płaską łyżeczkę miodu.

Ministerstwo przypomina, że pszczoły oprócz zapylania roślin, dostarczają miodu, propolisu, pszczelego wosku, mleczka, pyłku. Struktura plastra miodu zainspirowała inżynierów do stworzenia lekkich i wytrzymałych konstrukcji.

pszczelarstwo, zbiory miodu, tadeusz dylon, józef zysk, Roman Paszkowski

Katastrofa w pszczelarstwie. Miodu będzie najmniej od wielu lat

Na Podkarpaciu, Warmii i Mazurach oraz Suwalszczyźnie w tym roku zbiory miodu są o wiele niższe niż w poprzednich latach. To przede wszystkim efekt tegorocznej pogody. - Z jednej rodziny pszczelej w tym roku można uzbierać 8-12 kg miodu. Zbiory są...

Jak podaje MRiRW, matka pszczela (zwana królową) żyje 3-4 lata, zaś pszczoła robotnica od 4 do 6 tygodni w trakcie sezonu pszczelarskiego.

Statystycznie od jednej rodziny pszczelej, pszczelarz odbiera 15-20 kg miodu. Z kolei 1 kg pszczół liczy około 10 tys. osobników. Do wytworzenia 1 kg miodu, pszczoły muszą odwiedzić nawet kilka milionów kwiatów.

Jedna pszczoła produkuje w ciągu całego swojego życia jedną płaską łyżeczkę miodu. Prędkość lotu pszczoły to ok. 30 km/h, a jednego dnia wszystkie robotnice w rodzinie pszczelej wykonują łącznie ponad 150 tys. lotów.

"Mając na uwadze ogromne znaczenie pszczół dla środowiska i człowieka, wspólnie z Lasami Państwowymi pilotujemy ogólnopolski program wsparcia pszczelarstwa i bartnictwa pt. Pszczoły Wracają Do Lasu" - informuje z kolei Ministerstwo Środowiska.

LP przypomniały natomiast, że pszczoły odpowiadają za ponad 90 proc. zapyleń dokonywanych przez owady.

"To właśnie im ludzie zawdzięczają produkcję 1/3 żywności. Te pożyteczne owady zapylają aż 77 proc. gatunków roślin, z których są wytwarzane produkty spożywcze roślinnego pochodzenia. Z Programu Środowiskowego ONZ (UNEP, United Nations Environment Programme) wynika, że 84 proc. z 264 gatunków roślin uprawianych w Europie wymaga zapylania przez owady, głównie pszczoły, mało tego, wyłącznie te ostatnie zapylają 90 proc. roślin" - czytamy na stronie internetowej firmy.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement