Na Bałtyku łowi się coraz więcej ryb

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
14-09-2015,8:00 Aktualizacja: 14-09-2015,8:24
A A A

W pierwszym półroczu br. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 91,9 tys. ton i były o 8,7 proc. większe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Połowy śledzi wzrosły o 35 proc. do 18,4 tys. ton, dorszy o 29 proc. do 8,4 tys. ton, a pozostałych ryb o 21 proc. do 4,7 tys. ton. Połowy szprotów zwiększyły się o 6 proc. do 53,9 tys. ton. Natomiast mniej wyłowiono storni (flądry) - o 32 proc. do 6,5 tys. ton, ale w trzeba uwzględnić, że rok wcześniej połowy tej ryby były wysokie.

Wspieranie zrównoważonego rozwoju rybołówstwa do dalszych prac w komisji

Wszystkie kluby poselskie opowiedziały się za skierowaniem do dalszych prac w komisji rolnictwa i rozwoju wsi omawianego w nocy z czwartku na piątek w Sejmie projektu ustawy o wspieraniu zrównoważonego rozwoju sektora rybackiego. Rządowy...

Wykorzystanie kwot połowowych na koniec lipca wyniosło dla szprotów ok. 86 proc., dorszy 54,5 proc., śledzi 42 proc. i łososi 30 proc.

W I półroczu zakłady przemysłu rybnego wyprodukowały o 4 proc. więcej ryb i owoców morza (194,9 tys. ton) niż rok wcześniej. Przede wszystkim były to przetwory i konserwy rybne ze śledzi, sardynek i szprotów oraz makreli.

Natomiast ograniczono produkcję całych i mrożonych ryb morskich, zwłaszcza szprotów. Spowodowane jest to bardziej równomiernym rozłożeniem połowów w poszczególnych miesiącach, co skutkuje brakiem konieczności mrożenia ryb i późniejszego ich wykorzystywania w przetwórstwie (głównie na produkty wędzone i konserwy).

Na eksport najwięcej sprzedaje się ryb filetowanych, ryb wędzonych, suszonych i solonych oraz przetworów i konserw z ryb. Ich łączny eksport zwiększył się o 4,7 proc. do 122,9 tys. ton.

Import poszedł w górę o 1,2 proc. Struktura przywozu ryb w pierwszym półroczu tego roku była podobna jak w poprzednich latach. Przede wszystkim sprowadzano ryby świeże i chłodzone (34 proc. importu ryb), filety i mięsa z ryb (ponad 31 proc.), ryby mrożone (ponad 18 proc.) oraz przetwory i konserwy (9,4 proc.).

Ceny detaliczne ryb i owoców morza spadły od stycznia do lipca - w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego - średnio o 0,8 proc., potaniały nieco ryby świeże, a więcej trzeba było płacić za mrożone.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu