KRUS ostrzega. Pyły są bardzo groźne dla rolników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
06-08-2017,10:30 Aktualizacja: 06-08-2017,10:46
A A A

Astma oskrzelowa, zewnątrzpochodne zapalenie pęcherzyków płucnych, alergiczne zapalenie skóry i spojówek - takie m.in. schorzenia mogą wystąpić u rolników w wyniku działania pyłów organicznych. A praca w warunkach zapylenia to dla gospodarzy codzienność.

Biuro Prewencji Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego podaje, że największe zapylenie powstaje podczas takich prac, jak: bronowanie, młócenie, wałowanie, cięcie drewna, siew, przesypywanie i rozsiewanie nawozów sztucznych, w tym wapna lub innych sypkich substancji, koszenie zbóż, prasowanie słomy czy zbiór płodów.

Nowości rolnicze - przetestuj i kup!, Biała Podlaska, pokaz maszyn rolniczych, Master Płodowscy i wspólnicy sp.j

Pył i kurz, czyli niezbędne testy sprzętu przed zakupem

28 maja w Białej Podlaskiej odbyła się wystawa i pokaz maszyn rolniczych "Nowości rolnicze - przetestuj i kup!", zorganizowana przez firmę Master Płodowscy i wspólnicy sp.j. Była to już 8. edycja tej imprezy, która na dobre...

"Do dużego stężenia szkodliwych substancji dochodzi również w pomieszczeniach inwentarskich (kurnikach i wylęgarniach, chlewniach, oborach) i magazynowych (spichrzach zbożowych, suszarniach), podczas rozładunku i przeładunku surowców, zadawania pasz. Bardzo niebezpieczne jest zapylenie związkami krzemu powstającymi w wyniku korozji, erozji i uszkodzeń stosowanych wyrobów azbestowych" - wylicza KRUS.

Pyły jako zbiory cząstek unoszące się przez jakiś czas w powietrzu mogą mieć różne składniki: pochodzenia roślinnego, z urządzeń mechanicznych, chemiczne z nawozów i pestycydów, biologiczne - jak drobnoustroje i endotoksyny.

"Czynniki szkodliwe pyłu rolniczego przedostają się do ustroju człowieka głównie drogą powietrzną polegającą na wdychaniu, a także działaniu na skórę i spojówki. Mogą rozprzestrzeniać się również przez wodę, glebę oraz krwiopijne stawonogi (kleszcze, komary, muchówki)" - wskazuje KRUS.

krus, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, sejmowa komisja rolnictwa, zatrudnienie w krus, rafał romanowski

KRUS dobrze służy rolnikom i trzeba go chronić. Nie ma mowy o likwidacji

Wiele emocji towarzyszyło obradom sejmowej komisji rolnictwa i rozwoju wsi poświęconemu Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Spotkanie rozpoczęło się od informacji o stanie zatrudnienia, a zakończyło... na obronie instytucji przed zakusami...

W zależności od rodzaju czynników biologicznych, choroby wywołane przez pyły organiczne mogą wykazywać działanie zakaźne, alergizujące, toksyczne, drażniące i nawet rakotwórcze,. A jeżeli choroba wywołana przez pył rolniczy ma związek z pracą w gospodarstwie, może być uznana za chorobę zawodową.

Te najczęściej występujące w związku z pyłami u gospodarzy, to: astma oskrzelowa, zewnątrzpochodne zapalenie pęcherzyków płucnych, alergiczny nieżyt nosa, alergiczne zapalenie skóry i spojówek.

"Codzienne przebywanie w zapylonych zabudowaniach gospodarczych nie zawsze daje zauważalne objawy chorobowe, a czasami mogą to być zakażenia drobnoustrojowe nosa, gardła, oskrzeli, występujący kaszel, katar, zakażenia układu pokarmowego, wysypka na skórze, uczucie zmęczenia, ogólne złe samopoczucie, pieczenie oczu, które nie kojarzą się z wykonywaną pracą rolniczą. Intensywna ekspozycja na czynniki biologiczne prowadzi do alergizacji ustroju (przede wszystkim u dzieci i osób młodych) i w przyszłości u dorosłych może spowodować powstanie choroby zawodowej" - ostrzega Kasa.

Adam Sekściński, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, krus, bezpieczeństwo pracy

Prezes KRUS apeluje: uważajcie podczas prac i pilnujcie dzieci

Adam Sekściński, prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego - w specjalnym liście do rolników - apeluje o zachowanie ostrożności podczas gorącego okresu prac polowych i właściwą opiekę na dziećmi. "Lato to organizacyjnie bardzo...

Jak zatem ustrzec się od takich następstw kontaktu z pyłem?

KRUS podpowiada, by - po pierwsze - nie dopuścić do zapleśnienia przechowywanego zboża, siana i paszy dla zwierząt. Ważny jest szybki zbiór z pól, suszenie, stosowanie nowych technologii przechowywania pasz w atmosferze dwutlenku węgla lub przechowywania pasz objętościowych w postaci bel. Natomiast zapleśniałą, szkodliwą paszę należy zniszczyć (spalić) i zdezynfekować pomieszczenia, w którym była przechowywana.

Po drugie trzeba starać się ograniczyć ilości pyłu w miejscach, gdzie występuje znaczne zapylenie powietrza, np. przez zastosowanie różnych systemów wentylacyjnych zapewniających wymianę powietrza czy też wytrącanie szkodliwego pyłu z powietrza tzw. metodą mgielną przez rozpylanie płynu (np. 10 proc. roztworu oleju rzepakowego).

Po trzecie należy izolować osoby pracujące od strefy zapylenia przez: wykonywanie prac polowych ciągnikiem lub maszynami samojezdnymi wyposażonymi w kabiny pyłoszczelne i klimatyzowane oraz stosowanie podczas pracy indywidualnych środków ochrony osobistej, w postaci m.in. masek i półmasek czy nawet wilgotnych chusteczek chroniących błony śluzowe dróg oddechowych, a także szczelnych okularów ochronnych (gogle) i kombinezonów chroniących skórę przed pyłem.

Wreszcie po czwarte koniecznie trzeba się zgłosić do lekarza, jeżeli po pracy w zapyleniu występują kaszel, duszność, bóle głowy, ból w klatce piersiowej, skurcz oskrzeli, gorączka, bóle mięśniowe i złe samopoczucie przypominające objawy grypy lub przeziębienia.

"Może wystąpić syndrom toksyczny wywołany pyłem organicznym (ODTS), powodujący głębokie zaburzenia w organizmie, wstrząs, a nawet śmierć" - przestrzega na koniec Biuro Prewencji KRUS.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu