Jemy mniej ziemniaków i chleba, więcej serów i makaronów

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
17-08-2020,12:35 Aktualizacja: 17-08-2020,12:39
A A A

W 2019 r. w porównaniu z rokiem poprzednim zmniejszyło się spożycie pieczywa, cukru, warzyw, w tym ziemniaków. Wzrosła natomiast konsumpcja makaronów, serów, twarogów i owoców - wynika z raportu GUS "Rolnictwo 2019".

Według wyników badania budżetów gospodarstw domowych w porównaniu z 2018 r. utrzymała się tendencja spadkowa spożycia w gospodarstwach domowych (bez jedzenia w placówkach gastronomicznych) wielu podstawowych produktów żywnościowych w przeliczeniu na osobę w gospodarstwie domowym.

eksport żywności, produkty rolno-spożywcze, raport gus, produkty mleczarskie, mięso

Polska umocniła pozycję eksportera żywności

W 2019 r. wzmocniła się handlowa pozycja Polski na europejskim i światowym rynku - wynika z raportu GUS. Wartość eksportu żywności osiągnęła 31,4 mld euro (+5,8 proc. rok do roku). Wartość importu wyniosła z kolei 21,1 mld euro (-5,2 proc). Wymiana...

Zmniejszyło się ilościowo spożycie: pieczywa (o 5,4 proc.), cukru (o 4,9 proc.), warzyw (o 3,9 proc.) w tym ziemniaków (o 7,4 proc.), ryb i owoców morza (o 3,6 proc.), mleka (o 2,4 proc.), mięsa (o 2,3 proc.), produktów zbożowych (o 2,2 proc.), olejów i tłuszczów (o 1,9 proc.) w tym tłuszczów roślinnych (o 6,8 proc.), wędlin i przetworów mięsnych (o 1,5 proc.).

Wzrosło natomiast spożycie makaronów i produktów makaronowych (o 5,3 proc.), serów i twarogów (o 2,3 proc.) i owoców (o 1,1 proc.).

Jak zaznaczył GUS, spożycie podstawowych produktów żywnościowych związane jest z poziomem podaży produktów rolnych, ich cenami na rynku krajowym i zamożnością ludności. Na poziom spożycia żywności wpływają również dostępność produktów związana z miejscem zamieszkania oraz zmieniające się nawyki żywieniowe.

Przeciętnie w ciągu omawianego roku spożycie na 1 osobę wyniosło: 91,3 kg warzyw wobec 95,0 kg przed rokiem i 61 kg mięsa wobec 76,9 kg w 2018 r.

sadownictwo, jabłka, ceny jabłek, drogie owoce

Polskie jabłka najdroższe na rynku unijnym

Dla sadowników przyszedł czas hossy, po latach cen minimalnych płaconych przez skupy w tym sezonie krajowe jabłka kosztują rekordowo drogo - pisze w środę "Rzeczpospolita". Jak podaje "Rz", w czerwcu cena polskich jabłek...

Gospodarstwa domowe na terenach wiejskich mają nieco inny model żywienia niż w miastach. Przeciętnie w ciągu ub.r. w gospodarstwach domowych rolników 1 osoba ilościowo spożyła ogółem więcej warzyw i mięsa niż 1 mieszkaniec miasta. Ponadto pieczywa - 44,2 kg (wobec ogółem - 35,8 kg) i mleka - 37,6 kg (wobec ogółem - 34,4 kg).

Wydatki poniesione na żywność i napoje bezalkoholowe stanowiły ok. 25 proc. wszystkich wydatków poniesionych miesięcznie na 1 osobę w gospodarstwie domowym.

W 2019 r. laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej, przetestowały ogółem 87 702 próbek wszystkich środków spożywczych (wobec 81938 w 2018 r.), z których 2,7 proc. próbek nie spełniało wymagań jakości (w 2018 r. było to 3 proc.)

Najmniej próbek z wykrytymi nieprawidłowościami (1,2 proc.) stwierdzono w woj. małopolskim a najwięcej (7,1 proc.) w woj. zachodniopomorskim.

mięso, znakowanie mięsa, kraj pochodzenia żywności, ministerstwo rolnictwa

Polskie mięso będzie można łatwo rozpoznać w sklepach

30 września wejdą w życie zmiany w rozporządzeniu sprzed 3 lat, nakazujące umieszczanie na mięsie sprzedawanym na wagę poza napisaną nazwą kraju pochodzenia także wizerunek flagi danego państwa. Ma to pozwolić konsumentowi szybko rozpoznać, skąd...

Według raportu GUS, poziom zanieczyszczenia produktów żywnościowych kształtował się w opisywanym roku na nadal niskim poziomie. Ze wszystkich rodzajów zanieczyszczeń we wszystkich pobranych próbkach najwięcej było zanieczyszczeń mikrobiologicznych (1,6 proc.).

Jak wskazał GUS na podstawie badań przeprowadzonych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) tylko 33 proc. Polaków interesuje się tematem bezpieczeństwa żywności.

O dokonaniu wyboru towaru i zakupie ulubionych produktów decyduje przede wszystkim smak (58 proc.), cena (53 proc.) i zawartość składników odżywczych (53 proc.).

Kupujący produkty żywnościowe najbardziej obawiają się pozostałości antybiotyków i sterydów w mięsie oraz konserwantów i dodatków. Pozostałości pestycydów wzbudzają obawy zakupu u prawie 25 proc. Polaków.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement