Polska umocniła pozycję eksportera żywności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
17-08-2020,10:05 Aktualizacja: 17-08-2020,10:11
A A A

W 2019 r. wzmocniła się handlowa pozycja Polski na europejskim i światowym rynku - wynika z raportu GUS. Wartość eksportu żywności osiągnęła 31,4 mld euro (+5,8 proc. rok do roku).

Wartość importu wyniosła z kolei 21,1 mld euro (-5,2 proc).

Wymiana handlowa zamknęła się zatem dodatnim saldem w wysokości 10,3 mld euro.

wybory prezydenckie 2020, andrzej duda, rafał trzaszkowski, wyborcy na wsi

Gromy na rolników za Dudę. Niech sami kupują swoją żywność

Fora internetowe i media społecznościowe pełne są głosów niezadowolonych wyborców, którzy nie zostawiają suchej nitki na rolnikach za to, że ci w zdecydowanej większości poparli reelekcję prezydenta Andrzeja Dudy. Wszystkie...

W strukturze wartości polskiego wywozu ogółem wysyłki produktów rolno-spożywczych stanowiły, podobnie jak przed rokiem, 12,8 proc., a w wartości importu 8,4 proc. wobec 8 proc. w 2018 r. - poinformował GUS w raporcie "Rolnictwo 2019".

Ilościowo wywóz produktów rolno-spożywczych był większy o 3,5 proc. w porównaniu do 2018 r. W strukturze wartościowej eksportu dominowały (ponad 80 proc. udziału), podobnie jak w latach poprzednich, produkty przetworzone.

Głównymi odbiorcami naszych produktów rolno-spożywczych były kraje UE, gdzie trafiło ok. 81 proc. żywności o wartościowi 25,6 mld euro.

Najważniejszym partnerem handlowym były nadal Niemcy (ponad 24 proc. udziału), które zakupiły produkty rolno-spożywcze za 7,6 mld euro.

Ważnymi odbiorcami były również: Wielka Brytania (8,9 proc. udziału), Holandia (6,4 proc.), Francja i Włochy (po 5,4 proc.) oraz Czechy (4,8 proc.).

sadownictwo, jabłka, ceny jabłek, drogie owoce

Polskie jabłka najdroższe na rynku unijnym

Dla sadowników przyszedł czas hossy, po latach cen minimalnych płaconych przez skupy w tym sezonie krajowe jabłka kosztują rekordowo drogo - pisze w środę "Rzeczpospolita". Jak podaje "Rz", w czerwcu cena polskich jabłek...

Jak zauważa GUS, w ubiegłym roku Polska była największym w UE producentem porzeczek, drugim na świecie po Rosji. W produkcji jabłek nasz kraj zajmował 2 miejsce na świecie (po Chinach) i 1 w UE. W produkcji truskawek byliśmy na 5 miejscu na świecie. Nasz kraj jest też jednym z czołowych w UE producentów wiśni, czereśni oraz malin.

W produkcji przetworzonych produktów rolnych zajmowaliśmy w ub.r. także czołowe pozycje. W produkcji zagęszczonego soku jabłkowego była na 2 miejscu na świecie, po Chinach; mrożonych owoców i zagęszczonych soków z owoców miękkich na 3. po USA i Chinach oraz 5. w produkcji mrożonych warzyw.

W UE Polska utrzymała się na 3 pozycji w produkcji mrożonych warzyw, po Belgii i Hiszpanii. Mrożonki miały dominującą pozycję w przetworach z udziałem ok. 53 proc.

Jesteśmy też największym w UE eksporterem produktów drobiowych, piątym produktów wołowych i szóstym produktów wieprzowych. Za wywiezione produkty mięsne uzyskano w 2019 r. 6,2 mld euro o ok. 3 proc. więcej niż w poprzednim roku.

Dużą pozycję w eksporcie stanowią produkty mleczarskie, w ub.r., sprzedano ich o 2 proc. więcej niż w 2018 r., za 2,3 mld euro. Najwięcej polskich produktów mleczarskich kupiły kraje UE - ponad 74 proc.
 

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu