Pietruszka robi furorę. Jedni zacierają ręce, inni mają czego żałować

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
17-05-2018,16:50 Aktualizacja: 17-05-2018,17:59
A A A

Ceny skupu pietruszki przekraczają 7, a niekiedy nawet 9 zł za kilogram. Rolnicy przecierają oczy ze zdumienia, a ci, którzy zdecydowali się na uprawę tego warzywa, zacierają ręce.

- Po 5-6 zł, to się faktycznie czasem zdarzało. Ale 9 zł? No nic, tylko inwestować w chłodnie i obsiać wszystko pietruszką - śmieje się Dariusz Modzelewski, rolnik z woj. lubelskiego w rozmowie z portalem money.pl Sam w to warzywo nie zainwestował, czego teraz żałuje.

pomocnicy rolnika, praca sezonowa w gospodarstwie, pomoc przy zbiorach, zbiory owoców i warzyw

Warzywa i owoce zgniją na polach i w sadach? Potrzeba rąk do pracy

Część warzyw i owoców może zgnić w tym roku na polach. Brakuje bowiem rąk do pracy przy zbiorach, bo zarobić można niewiele, a wysiłek duży. Podobny problem mają również rolnicy w innych krajach. Młodzież nie ma ochoty na schylanie...

Ceny pietruszki są dość nieregularne, bo nie ma stałych odbiorców. I jak jednego roku na rynku jest jej mniej, to potem w kolejnym za dużo i produkcja się nie opłaca. - Obawiam się, że jak teraz rolnicy zobaczyli takie ceny, to wszyscy pójdą w pietruszkę i w przyszłym roku będzie nadprodukcja - wyjaśnia gospodarz.

By jednak zrobić dobry interes na pietruszce, trzeba jednak sporo zainwestować. Najwyższe ceny osiąga właśnie wiosną, ale żeby przetrwała do tego czasu, trzeba wybudować i utrzymać chłodnie.

Dlaczego zatem w tym roku jest taka droga? - Trzeba zauważyć, że zbiory warzyw korzeniowych w wielu rejonach Polski odbywały się w 2017 roku w niekorzystnych warunkach i eksperci przewidywali trudności w przechowywaniu - wyjaśnia Małgorzata Skoczewska z Warszawskiego Rolno-Spożywczego rynku w Broniszach.

- Korzenie zbierano przy znacznej wilgotności gleby, co mogło powodować zwiększenie chorób przechowalniczych. Od czasu zbioru upłynęło siedem miesięcy, podaż przechowywanych korzeni maleje, a tym samym rośnie cena - dodaje.

Gwałtowny wzrost cen pietruszki to, zdaniem specjalistów, nie tylko wynik złych zbiorów, ale i zwiększonego popytu. - To dopiero w przyszłości może zostać potwierdzone badaniem, ale ze względu na zmiany w piramidzie żywieniowej coraz chętnie sięgamy po warzywa. A pietruszka to przecież bardzo zdrowe i smaczne warzywo, bez którego polskiej kuchni trudno się obyć - wyjaśnia na koniec Skoczewska.
 

źródło: money.pl

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu