Na rynku jest mało owoców, a dużo warzyw i... grzybów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
15-09-2017,8:20 Aktualizacja: 15-09-2017,8:38
A A A

W tym roku będzie mniejsza podaż jabłek, gruszek i śliwek, a to oznacza dla konsumentów wyższe ceny. Dużo jest natomiast warzyw i grzybów - informuje Małgorzata Skoczewska, rzecznik rynku hurtowego w Broniszach.

Powodem mniejszej produkcji owoców są wiosenne przymrozki, które zniszczyły pąki kwiatowe, a z powodu chłodów pszczoły nie zapyliły kwiatów. Bardzo duże straty w sadach jabłoniowych i gruszowych są w rejonie sadowniczym Warki i Grójca, w mniejszym stopniu ucierpiały sady w zachodniej części Polski.

owoce, ceny owoców, przetwory owocowe, Bożena Nosecka, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Drogie owoce przełożą się na wzrost cen przetworów

W tym roku krajowe owoce są wyjątkowo drogie i to przełoży się na wyższe ceny dżemów, soków i mrożonek - poinformowała Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Tańsze niż przed rokiem są natomiast...

Najbardziej uszkodzone są w tym roku stare odmiany, takie jak Lobo, Cortland, Jonagoldy i Idared. Najmniej ucierpiały Gloster, Ligol, Gala i Champion.

Eksperci prognozują, że zbiory jabłek wyniosą 2,3-2,6 mln ton, czyli 1 mln ton mniej (ponad 30 proc.) niż w 2016 roku. Pomimo mniejszych produkcji Polska nadal jest największym producentem tych owoców w Europie i trzecim na świecie.

Ceny jabłek w ofercie hurtowej wahają się od 30 do 45 zł za skrzynkę 15 kg, czyli 2-3 zł za kilogram. To o połowę więcej niż rok temu.

Szacuje się, że śliwek może być nawet o 40 proc. mniej niż przed rokiem, co oczywiście wpływa na ceny i niektóre odmiany osiągają ceny nawet dwukrotnie wyższe stawki. Za kilogram  trzeba zapłacić od 3,5-6 zł.

Mniej jest gruszek, które są znacznie mniejsze i kosztują 3,5-5 zł za kilogram.

warzywa, sprzedaż warzyw w Polsce, agrobiznes, warzywnictwo

Marchewka zamiast ogórka czy kalafiora. Tyle wydajemy na warzywa

W okresie minionych 12 miesięcy (07/2016 - 06/2017) polskie gospodarstwa domowe kupiły 1 978 tys. ton świeżych warzyw, wydając na nie ok. 6,1 mld złotych. Rynek ten nieznacznie się skurczył w porównaniu do analogicznego okresu roku...

Na rynku w Broniszach duża jest oferta pomidorów gruntowych. Ich cena to od 0,8-1,20 zł/kg (opakowania po 18 kg). Tanie są także pomidory czerwone pochodzące z upraw pod osłonami. Ich cena nie przekracza 2,60 zł/kg (opakowania po 6 kg). Malinowe odmiany są droższe i kosztują 4-6 zł/kg.

Ceny papryki są na poziomie ubiegłorocznym - za kolorową trzeba wydać od 3 do 3,75 zł/kg, a za zieloną od 2 do 3 zł/kg.

Kończą się dostawy gruntowych ogórków, dlatego stawka nieznacznie wzrasta. W ciągu tygodnia poszła w górę o 30 gr/kg i teraz kształtuje się od 2 do 3,3 zł za kilogram.

W niektórych rejonach rozpoczęły się wykopki ziemniaków i właśnie teraz są one najtańsze. Worek 15 kg można już dostać za 5 zł, czyli 33 grosze za kilogram. Cena za chętnie kupowaną na Mazowszu Irgę to wydatek 6-7 zł za worek.

Jak zwykle o tej porze ceny krajowych warzyw korzeniowych są dość niskie, bowiem jest czas zbiorów. Marchew w ofercie hurtowej jest w cenie 0,5-0,7 zł za kilogram. Jak informują producenci, ostatnie obfite opady spowodowały, że w niektórych regionach są trudności z zebraniem cebuli czy marchwi, która może zacząć gnić.

W ostatnim tygodniu mało było fasolki szparagowej, co wpłynęło na wzrost ceny. Obecnie waha się ona od 4 zł (gruntowa) do 7 zł (produkcja tunelowa). W tym roku fasola jest dwukrotnie droższa niż w minionym.

Dla smakoszy i amatorów grzybów ten rok jest doskonały. Przywożone do Bronisz z Mazowsza, Mazur i Podlasia kurki są sprzedawane po 16 zł/kg (oferta hurtowa), borowiki - 22 zł/kg, a podgrzybki można dostać już po 12 zł/kg.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu