Uprawa jęczmienia na cele browarne, paszowe i spożywcze. Cz. 3

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: prof. dr hab. Kazimierz Noworolnik IUNG-PIB w Puławach | redakcja@agropolska.pl
07-02-2019,8:15 Aktualizacja: 07-02-2019,6:24
A A A

O jakości ziarna jęczmienia browarnego decydujący wpływ ma odmiana, a także prawidłowo przeprowadzony siew. Ważna jest także skuteczne zwalczanie chwastów, chorób i szkodników.

Jęczmień browarny należy wysiewać jak najwcześniej (koniec marca lub pierwsza dekada kwietnia). Dużym błędem jest opóźnienie siewu, które powoduje pogorszenie jakości browarnej, a także zmniejszenie plonu ziarna. W przypadku złych warunków pogodowych, gdy siew jęczmienia trzeba opóźnić, zaleca się wysiew odmian bardziej tolerancyjnych na opóźnienie siewu, np. KWS Fabienne, Salome, Kormoran, Baryłka, Goodluck i Signora. Można te wysiewać aż do 15 kwietnia.

jęczmień jary, kłosy, pole

Uprawa jęczmienia na cele browarne, paszowe i spożywcze. Cz. 2

Duży wpływ na jakość i wielkość plonu jęczmienia ma nawożenie fosforem, potasem, magnezem a przede wszystkim azotem. Wysokość dawek NPK i Mg zalecanych pod jęczmień zależy głównie od zasobności gleby i przewidywanego plonu (tabela)....

Jęczmień pastewny i spożywczy są z reguły wysiewane najpóźniej spośród zbóż jarych. W przypadku dużego opóźnienia siewu, w tym przypadku również zaleca się wysiew odmian tolerancyjnych, np. Ella, Suweren, Natasia, Kucyk, Nagradowicki i Rufus. Gęstości siewu zależy od rozkrzewienia produkcyjnego odmian (tabele 1 i 2).

Ochrony przed agrofagami wymaga przede wszystkim jęczmień browarny. Należy ją prowadzić zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin. Pielęgnacja mechaniczna jęczmienia polega na stosowaniu brony lekkiej w fazie krzewienia. Zabieg ten zniszczy kiełkujące siewki chwastów, poprawi stosunki wodno-powietrzne w glebie i pobudzi rośliny do lepszego krzewienia. Bronowanie należy wykonać w kierunku poprzecznym lub ukośnym do rzędów roślin.

Pielęgnacja chemiczna obejmuje zwalczanie agrofagów przy użyciu zalecanych i zarejestrowanych środków ochrony roślin. Zasady ich stosowania są podane w etykietach dołączonych do opakowań preparatów.

Tabela 1. Normy wysiewu ziarna jęczmienia jarego browarnego w kg/ha (przy uwzględnieniu masy 1000 ziarn 45 g)

Odmiany

Jakość gleby

Termin siewu

25.III-5.IV

6-12.IV

KWS Aliciana, Kormoran, KWS Orphelia, RGT Planet, KWS Canton, RGT Baltic

dobra

średnia

120-132*

128-140

124-137

132-145

KWS Fabienne, Salome, Stratus, Nokia, Bente, Britney, Uta

dobra

średnia

125-137

133-145

130-142

138-150

KWS Irina, Baryłka, Beatrix, Bordo, Marthe, Olympic, Signora, KWS Dante, SU Lolek

dobra

średnia

130-143

138-150

136-150

144-157

jęczmień, kłosy

Uprawa jęczmienia na cele browarne, paszowe i spożywcze. Cz. 1

Agrotechnika jęczmienia na cele pastewne i spożywcze jest podobna, nieco inaczej należy uprawiać jęczmień browarny. Problem tkwi w zawartości białka w ziarnie, która powinna być niska z przeznaczeniem dla browaru, a wysoka na cele pastewne i...

Tabela 2. Normy wysiewu nasion jęczmienia pastewnego i spożywczego w kg/ha

Odmiany

Jakość gleby

Termin siewu

25.III-5.IV

6-12.IV

13-20.IV

Nagradowicki, Gawrosz, KWS Olof, Rufus, Skald, Penguin, Alianz, Ringo, Suweren, Natasia, Kucyk, Raskud, Radek

dobra

średnia

słaba

110-122*

118-130

128-142

114-127

122-135

132-147

120-134

128-142

138-153

Ella, KWS Harris, KWS Atrica, Basic, Hajduczek, Argento, Penguin, Podarek, Salome, Polonia Staropolska,

dobra

średnia

słaba

115-127

123-135

134-148

120-132

128-140

140-154

127-140

135-147

148-162

Atico, Iron, Rubinek, KWS Vermont, Skarb, Oberek, Fariba, Soldo, Rubaszek, Paustian

dobra

średnia

słaba

120-133

128-140

140-153

126-140

134-147

147-160

134-148

142-155

155-169

*Górne granice przedziałów ilości wysiewu stosować w przypadku mniejszej zdolności kiełkowania ziaren i w warunkach gorszej kultury gleby. Dolne granice przedziałów stosować w warunkach dobrej kultury gleby i starannej uprawy roli.

  • Artykuł ukazał się w miesięczniku "Przedsiębiorca Rolny" nr 1-2019 - ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu