Bakterie wsparciem dla roślin w czasie suszy

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Marek Szczepanik PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
16-06-2019,15:35 Aktualizacja: 16-06-2019,15:47
A A A

Odpowiednio dobrane bakterie mogą wspomóc rośliny w dostosowaniu się do suszy - wynika ze wspólnych badań prowadzonych przez polskich biotechnologów i agrotechników. Wynikami ich prac są już zainteresowani odbiorcy w krajach Zatoki Perskiej.

Zdaniem dr hab. Magdaleny Szczepańskiej z Instytutu Botaniki Polskiej Akademii Nauk, badania nad wykorzystaniem biotechnologii nad zmniejszaniem skutków niedoboru wody to przykład wykorzystania naturalnych mechanizmów przyrody do kształtowania środowiska przez człowieka.

susza rolnicza, susza hydrologiczna, jan krzysztof ardanowski, Zbigniew Karaczun, niedobory wody

Minister mówi wprost: mamy wielką suszę hydrologiczną

Połączenie coraz częstszych okresów wysokich temperatur i niewielkich opadów powoduje, że susza co roku dotyka Polskę. Występuje już w 8 województwach, a w niektórych regionach plony mogą być nawet o kilkadziesiąt...
- Problem z dostępnością wody jest już widoczny gołym okiem. Dotyczy on nie tylko wody pitnej, ale też i tej koniecznej do życia roślin. Co prawda część gatunków jest plastyczna genetycznie i potrafi się z czasem dostosować do życia nawet w bardzo trudnych warunkach, ale problem w tym, że taki proces trwa bardzo długo i czasem jest wynikiem różnych zbiegów okoliczności. Dzięki badaniom naukowców można go skrócić i wykorzystać w szerokiej skali np. do produkcji żywności - uważa naukowiec.

Jednym z rozwiązań problemu niedostatków wody w uprawach jest zastosowanie odpowiednio dobranych bakterii, które wspomagają rośliny. Wspólne prace w tej dziedzinie prowadzą naukowcy z Bio-Genu w Namysłowie we współpracy z agrotechnikami i doradcami rolnymi firmy Procam Polska.

- Brak wody na sporych obszarach Polski jest faktem. Z powodu zmian klimatycznych mamy już do czynienia z pustynnieniem dużych areałów. Wiedząc, że nie wszędzie będzie możliwe nawodnienie, podeszliśmy do problemu od innej strony, szukając naturalnego sposobu przygotowanie roślin do życia w warunkach ograniczonego dostępu do wody - wyjaśnia prezes Bio-Genu Artur Kleina.

zużycie wody, oszczędzanie wody, susza, gmina Obrazów, powiat sandomierski, gmina Słubice, powiat płocki

Susza nie odpuszcza. Gminy apelują o ograniczanie zużycia wody

Wiele gmin zaapelowało do mieszkańców o ograniczanie zużywania wody, w tym także na podlewanie ogródków i upraw. W niektórych miejscach trzeba było zorganizować dostawy beczkowozami. Takie transporty wody muszą odbywać...
- W ostatnich latach w naszym kraju obserwujemy nasilone skutki suszy i widzimy, że już sam potencjał genetyczny rośliny i obecna agrotechnologia jest niewystarczająca. Poszliśmy krok dalej, szukaliśmy i znaleźliśmy naturalne źródło wspierania roślin w czasie braku wody - dodaje Michał Król z Procam.

W województwach północnej części Polski, gdzie problem suszy systematycznie rośnie, od dwóch lat prowadzone są testy polowe, gdzie wypróbowywane są uprawy roślin "wspomagane" odpowiednio dobranymi rodzajami rodzimych bakterii. Według wyników badań, w towarzystwie bakterii rośliny tworzą większy system korzeniowy, dzięki czemu lepiej znoszą braki opadów.

- Mikroorganizmy wyłapują nawet niewielkie ilości wody z opadów i potrafią w glebie wytworzyć swoisty bank wody, z którego korzystają żyjące z nimi w symbiozie rośliny. Naszym zadaniem było skojarzenie odpowiednich bakterii i roślin. Wyniki badań w Polsce okazały się na tyle dobre, że testy upraw na dużą skalę przy pomocy wyhodowanych u nas bakterii będą prowadzone przez naszych partnerów w krajach arabskich - wyjaśnia Kleina.

susza rolnicza, straty w uprawach z powodu suszy, szacowanie strat, wielkopolska izba rolnicza, Zbigniew Hoffmann

Susza na polach. Izba apeluje do wojewody o podjęcie działań

Wielkopolski samorząd rolniczy wystąpił do wojewody Zbigniewa Hoffmanna z pismem w sprawie wracającej na pola suszy i konieczności podjęcia działań pomocowych. "Wielkopolska Izba Rolnicza z niepokojem obserwuje ostatnie zjawiska pogodowe...
W rozmowie z PAP prof. Marcin Filipecki z Katedry Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego podkreśla, że choć biotechnologia prawdopodobnie nie będzie mogła zaradzić wszystkim problemom związanym ze zmianami klimatycznymi, to wspólne działania naukowców i agrotechników można uznać za krok w dobrym kierunku.

Jak zaznacza, problem suszy jest coraz częściej przedmiotem badań naukowców, które następnie są wykorzystywane przez przemysł.

- Nasi naukowcy z Poznania opracowali gatunek ziemniaka odpornego na suszę. Amerykanie wprowadzają do upraw na szeroką skalę odmianę kukurydzy, która wytrzymuje niedobory wody. Tu także mamy do czynienia z wykorzystaniem mechanizmów natury do zwiększenia naturalnej odporności roślin na niedostatki wody. Zmiany klimatu są bardzo dynamiczne i wywołują konieczność poszukiwania rozwiązań w wielu kierunkach, także z zakresu biotechnologii. Sięgają po nie w pierwszym państwa bogate, które stać na badania i wdrożenie ich efektów na skalę przemysłową, ale i nasi producenci żywności nie uciekają od nowinek naukowych, zwłaszcza kiedy przemawiają za tym argumenty ekonomiczne - uważa naukowiec.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement Advertisement